Изборите в Турция показаха, че демокрацията в страната е зряла,

...
Изборите в Турция показаха, че демокрацията в страната е зряла,
Коментари Харесай

Ердоган и партията му имаха прекомерно предимство в медиите преди изборите, обяви ОССЕ

Изборите в Турция демонстрираха, че демокрацията в страната е зряла, само че има проблеми с медийната независимост и неналичието на равни условия за претендентите, частично поради настоящото изключително състояние.

Така може да се обобщят проблемите, които видя задачата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) след вота за парламент и президент в страната. В писмения вид на тази оценка, оповестен на уеб страницата са ОССЕ, се споделя, че турските жители са имали " същински избор " за кого да гласоподават и посланията на претендентите въпреки всичко са стигали до гласоподавателите.

На конференция Игнасио Санчес Амор, координаторът на задачата от името на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, сподели, че въпреки екипът му да изпитва " цялостно почитание към институциите в Турция ", е " извънредно мъчно " да бъдат разбрани причините за някои техни дейности. Той даде образец с решението да се разместят изборни секции в Югоизточна Турция, в обитаеми най-вече с кюрди региони, което управляващите обясниха със " съображения за сигурност " (то бе подложено на критика и преди от ОССЕ).

Дипломатът Одри Глоувър от Офиса за демократични институции и човешки права сподели, че сливанията и преместванията са " спорни, тъй като се преглеждат като опит да се понижи интензивността ", не са били желани от гласоподавателите и са попречили на част от тях да упражнят правото си на глас.

Той подлага на критика Турция и поради отхвърли да допусне някои изборни наблюдаващи и неналичието на уравновесено предизборно наличие в ефира на публичната телевизия TRT.

Олена Сотник от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) сподели, че е имало задоволително благоприятни условия за независимост на изложение, в това число като резултат от изключителното състояние, нито еднакъв достъп и отразяване на другите претенденти. Според нея, въпреки администрацията като цяло да е работила " почтено " по изборния развой, има непрозрачни решения като назначението на личния състав или процедурни държания за броенето на бюлетините.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (401)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР