Изборите в Сърбия на 17 декември 2023 г. не са

...
Изборите в Сърбия на 17 декември 2023 г. не са
Коментари Харесай

ЕП: Сърбия не е изпълнила ангажимента за честни избори

Изборите в Сърбия на 17 декември 2023 година не са били извършени при обективни условия, съгласно евродепутатите, които приканват за без значение следствие на нередностите, оповестиха от Европейския парламент. (Видеото е архивно.)

Поради продължаващите и систематични злоупотреби на ръководещите с институции и медии, с цел да си обезпечат незаслужено преимущество, последните сръбски парламентарни и локални избори са паднали „ под стандартите, предстоящи от страна – кандидатка за участие в Европейски Съюз “, акцентират евродепутатите.



В резолюция, призната в четвъртък с 461 гласа „ за “, 53 „ срещу “ и 43 „ въздържал се “, Екологичен потенциал показва, че макар гладкото осъществяване на изборите на 17 декември 2023 година, те са били белязани от многочислени процедурни дефекти. Сред тях се показват непоследователното използване на защитни ограничения по време на гласуването и преброяването, честите случаи на прекомерно скупчване на хора, нарушавания на тайната на вота и многочислени случаи на групово гласоподаване.

Припомняйки на сръбските органи, че „ вярното действие на демократичните институции на Сърбия е в основата на процеса на присъединение на Сърбия към Европейски Съюз “, евродепутатите приканват за без значение следствие от страна на уважавани интернационалните правни специалисти и институции на нередностите при провеждането на парламентарните, регионалните и локалните избори, със особено внимание към изборите за Градската скупщина на Белград.



Евродепутатите показват страдание от неналичието на институционална реакция по отношение на сериозните изказвания за присъединяване на ръководещите в манипулиране и корист с изборите, което, акцентират те, способства за безнаказаността и подсигурява продължаването на тези практики.

Екологичен потенциал също по този начин осъжда неналичието на наказателно гонене и санкциониране на изборни закононарушения, в това число съществени изказвания за нелегално манипулиране на регистъра на гласоподавателите и правата на гласоподаване, напън и заплашване на жители и претенденти за избори, случаи на корупция, подправяне на подписи на жителите, клиентелизъм и противозаконна корист с данни на жителите.



Позовавайки се на „ проведените набези на сръбски длъжностни лица против наблюдаващи на избори, в това число членове на Европейския парламент “, евродепутатите изискват завръщане към оправдателен и градивен дискурс, наблягайки смисъла на съвместен почит в демократичния развой.

Екологичен потенциал осъжда неналичието на медиен плурализъм по време на предизборната акция, дезинформацията и необятно публикуваното неетично и пристрастно медийно отразяване в интерес на ръководещите. През последното десетилетие от идването на власт на президента Вучич се следи непрестанно подкопаване на свободата на медиите в Сърбия, която се характеризира с политически напън, закани и даже физически набези против публицисти, предизвестяват евродепутатите.

Преговорите за присъединение със Сърбия следва да напредват единствено в случай че страната реализира забележителен прогрес по обвързваните с Европейски Съюз промени, в това число изцяло осъществяване на рекомендациите за изборите на ОССЕ/БДИПЧ и Венецианската комисия, акцентира резолюцията. Ако сръбските управляващи не желаят да изпълнят основните рекомендации за изборите или в случай че констатациите от това следствие покажат, че сръбските органи са взели участие директно в измамите с гласоподавателите, членовете на Екологичен потенциал приканват финансирането от Европейски Съюз да бъде спряно въз основа на съществени нарушавания на правилата на правовата страна по отношение на изборите в Сърбия.

Очаква се окончателният отчет на Служба за демократични институции и права на индивида на ОССЕ (ODIHR) да бъде оповестен през идващите седмици.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР