Изборите в Русия привличат и вниманието на борсите. Но ако

...
Изборите в Русия привличат и вниманието на борсите. Но ако
Коментари Харесай

Растеж в Русия в не се очертава

Изборите в Русия притеглят и вниманието на тържищата. Но в случай че там в Москва се означават върхове, ситуацията на предприятията в страната въобще не е розово.

" Добър ден! Да забележим фондовия пазар, който през днешния ден бележи сериозен растеж. Московската фондова борса се повишава с четири % и записва нов връх. " Няма ден, в който новинарските излъчвания в Русия да не обръщат внимание на цените на акциите. Водещият показател RTS се е нараснал с над 25 % от началото на годината - повече от DAX във Франкфурт.

Някои акции порастват изключително доста, споделя капиталовият банкер Евгений Коган от борсовата компания " Московски сътрудник ": " Виждаме, че цените на редица съветски компании са се повишили. Като да вземем за пример на " Газпром ". Причината е ясна, споделя Коган: " Те печелят от високите цени на газа. "

Кремъл оказва напън на бизнеса

Макар на Московската фондова борса да се следят рекордни курсове, икономистите надалеч не са въодушевени от вероятностите пред бизнеса. Растежът в бързоразвиващите се страни е занимателен от години. Корупцията, държавната стопанска система и политическите пререкания пречат на съветските бизнесмени, отбелязва банкерката Даря Орлова. " Липсата на предвидимост значи, че фирмите не са склонни да вършат огромни вложения. Понякога процедурите за приемане на позволение лишават години и минават през сложни процеси. "

И това е меко казано. Защото натискът и намесата от страна на страната са се нараснали. В супермаркетите има ограничавания на цените на някои храни. Обменните бюра към този момент нямат право да показват обществено курса на рублата. Корупцията е необятно публикувана. А частните бизнесмени са изправени пред непрекъснати инспекции: на храните, на работата, на сигурността.

Проверяващите следват свои лични " закони ", изяснява Александър Либман от Свободния университет в Берлин. " Ако една контролна организация влезе в компания и не откри нищо, чиновниците на тази организация в последна сметка ще получат по-малко бонуси. А съветските чиновници получават над 70 % от заплатата си като бонуси, които зависят от тяхната активност. "

Изборите няма да донесат смяна

При тези условия сериозен стопански растеж е невъобразим. Промяна не се чака и след изборите, които по всичко проличава, че " Единна Русия " ще завоюва още веднъж и връзките със Запада няма да се подобрят.

Дори игнорирайки обстоятелството, че съвсем всички наблюдаващи считат смяната във властта за съвсем невъзможна: огромният въпрос е дали нещо би се трансформирало, в случай че опозицията застане отпред на Русия, дали тя би могла да скъса бюрократичните окови. Експертите се съмняват.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР