Изборите в Пакистан може да бъдат отложени, тъй като избирателният орган се нуждае от 4 месеца, за да начертае нови избирателни райони

...
Пакистанският орган за надзор на изборите казва, че парламентарните избори
Коментари Харесай

Пакистанският орган за надзор на изборите казва, че парламентарните избори трябва да бъдат отложени, защото са му необходими четири месеца, за да преначертае избирателните райони отразяват наскоро проведеното преброяване

От MUNIR AHMED Associated Press, 17 август 2023 г., 15:07 ч. Органът за надзор на изборите заяви в четвъртък, че парламентарните избори трябва да бъдат отложени, тъй като са необходими четири месеца, за да се преначертаят избирателните райони, за да се отрази наскоро проведеното преброяване.

Едно забавяне вероятно ще засили политическото напрежение в Пакистан, където опозиционният лидер Имран Хан беше отстранен от поста министър-председател чрез вот на недоверие от парламента през април 2022 г. и лишаването му от свобода през април 2022 г. година след присъда за подкуп.

В изявление Избирателната комисия на Пакистан каза, че няма да може да завърши съставянето на нови избирателни райони преди 14 декември. Това означава гласуването вероятно може да бъде отложено поне до февруари.

Развитието дойде седмица след като президентът Ариф Алви разпусна парламента след края на петгодишния му мандат. Обикновено тази стъпка стартира процеса на провеждане на избори за нов парламент в рамките на 90 дни.

Но изборите все още могат да се проведат по-късно тази година, ако служебното правителство, което беше инсталиран при премиера Anwaar-ul-Haq Kakar тази седмица, решава да продължи с това при предишното преброяване. Какар няма незабавен коментар относно съобщението на органа за надзор на изборите.

Анализатори казаха, че съдебната система също може да накара правителството на Какар да проведе вота навреме, за да изпълни конституционното изискване . Съгласно конституцията гласуването трябваше да се проведе през октомври или ноември.

Новият кабинет на Какар положи клетва в четвъртък в президентството в столицата Исламабад. Какар избра бившия дипломат Джалил Абас Джилани да оглави външното министерство, а дългогодишния журналист Муртаза Соланги да бъде министър на информацията. се надява да се върне на власт след това, което се очаква да бъде близко до изборите.

Хан, изключително популярна 70-годишна бивша звезда на крикет, беше държан в затвора Attock в източната провинция Пенджаб от 6 август, когато той беше осъден на три години затвор от съд, след като беше осъден за укриване на активи, които е натрупал чрез продажба на държавни подаръци.

Съд в Исламабад ще разгледа жалбата на Хан следващата седмица и правният му екип очаква той да бъде освободен.

Хан няма да може да се кандидатира изборите, освен ако присъдата му не бъде отменена. Пакистан забранява на всеки с криминална присъда да ръководи политическа партия, да се кандидатира на избори или да заема публична длъжност.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР