Изборите в неделя в провинция Хесен, Централна Германия, може да

...
Изборите в неделя в провинция Хесен, Централна Германия, може да
Коментари Харесай

Меркел може да претърпи нов политически провал на важни регионални избори

Изборите в неделя в провинция Хесен, Централна Германия, може да решат бъдещето на канцлера Ангела Меркел, защото не е несъмнено дали хватката над властта там на нейната консервативна партия ще продължи, съобщи Българска телеграфна агенция.

След тежкия крах, повлечен от съдружника на Меркел - Християнсоциалния съюз /ХСС/ на изборите в Бавария, социологическите изследвания сочат сериозен спад в поддръжката за нейната партия Християндемократически съюз /ХДС/ преди изборите на 28 октомври в Хесен.

" Борбите в ХДС се обрисува да продължат ", сподели политическият анализатор Волфганг Шрьодер. Той означи, че надпреварата за властта след Меркел към този момент е в ход сред умереното крило на ХДС и крилото, което желае да тласне партията надясно.

Падане на ръководеното от ХДС съдружно държавно управление в Хесен на районния министър председател Фолкер Буфие, доближен на Меркел, ще сложи под подозрение желанията на канцлера още веднъж да се кандидатира за ръководител на ХДС на партийния конгрес през декември.

След 18 години като партиен началник - 13 от които и канцлер - въпросителните към бъдещето й ще засилят несигурността, обхванала Европейски Съюз на фона на договарянията за Брекзит, възхода на деснопопулистките партии в целия съюз и напрежението със Съединени американски щати.

Според огласено предходната седмица от публичната телевизия Цет Де Еф социологическо изследване поддръжката за антиимиграционната партия " Алтернатива за Германия " в Хесен доближава 12 %, което още повече демонстрира фрагментираността на немската политическа сцена.

В Хесен се намира немската и европейска финансова столица Франкфурт. Тя е и една от най-богатите немски провинции. Там е един от най-известните винарски региони на Германия, а самата област съставлява 7,5 % от общото население на федералната република.

" Моята поука от (Бавария) е, че аз, като канцлер, би трябвало да направя повече, с цел да има по-голямо доверие ", сподели Меркел след изборния неуспех в Бавария.

Но казусът на ХДС е, че не е ясно кой ще поеме поста от 64-годишната Меркел, в случай че тя внезапно се отдръпна.

Много хора в партията считат, че много лансираната от канцлера Анегрет Крамп-Каренбауер, генералният секретар на ХДС - наричана от медиите " дребната Меркел " - може да не е подготвена да се реалокира в канцлерството след единствено девет месеца опит в политиката в Берлин.

Успех за АзГ в Хесен ще значи, че тази политическа мощ към този момент ще бъде показана във всичките 16 районни парламенти на Германия, откакто лиши гласове най-много от ХДС и активизира обичайно негласуващите.

На федералните избори през септември АзГ стана първата от десетилетия дясна партия, която влезе в националния парламент в Берлин. Избирателите бяха насърчени да гласоподават за нея поради политиката на Меркел на отворени граници към бежанците.

Подкрепата за държавното управление на Буфие от ХДС в Хесен е спаднала от 38,3 % на предишните избори през 2013 година до едвам 26 на 100 съгласно изследването на Цет Де Еф.

Подобен избирателен резултат може да тласне 66-годишния Буфие към нелека трипартийна коалиция със Зелените и либералите от Свободната демократическа партия. Той може даже да бъде преместен от троен ляв съюз, отпред на който да застане Германската социалдемократическа партия.

Макар и да остава един от най-популярните немски политици, Меркел все по-трудно може да си възвърне политическия престиж, откакто на парламентарните избори предходната година ХДС реализира един от най-лошите резултати в цялата следвоенна история на Германия.

После й бяха нужни четири мъчителни месеца да сформира нова коалиция - още веднъж с ГСДП - след което държавното управление й попадна в поредност рецесии и в следствие обликът на обединението й в очите на гласоподавателите пострада тежко.

Но даже и преди политическия безпорядък, превзел Берлин през последната година, не се очакваше на идващите национални избори през 2021 година Меркел да се кандидатира за пети мандат.

В изявление ръководителят на Бундестага и дълготраен общественик от ХДС Волфганг Шойбле отхвърли спекулациите за политическото бъдеще на Меркел. " Но ", сподели той, " тя към този момент не е толкоз неоспорима, както беше при предходните три мандата ".

След като на изборите в Бавария гласовете за ГСДП понижиха на половина, при нова злополука този път в Хесен може да се стигне до нови настоявания в редиците на левоцентристката партия за излизане от обединението с Меркел. Това би оставило канцлера или с държавно управление на малцинството, или ще я изправи пред разновидността за предварителни избори.

Същевременно Зелените чакат в изборите в Хесен от мощни изходни позиции в социологическите изследвания. Екологичната партия се обрисува като втора мощ в провинцията след ХДС, сочи проучването на Цет Де Еф.

Според него Зелените си обезпечават 22 % от гласовете, с помощта на новото умерено партийно управление с демократична позиция по въпроса с бежанците и битката против климатичните промени, което засенчва ГСДП като прогресивния глас на нацията
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР