Изборите в Еквадор се насочват към балотаж с левичар Гонзалес начело

...
Президентските избори в Еквадор изглежда се насочват към балотаж през
Коментари Харесай

Президентските избори в Еквадор изглежда се насочват към балотаж през октомври между левия кандидат Луиза Гонзалес и бизнесменката Даниел Нобоа, според частични резултати.

С 85 процента от преброените гласове, Гонзалес, протеже на бившия президент Рафаел Кореа, който обеща да съживи социалните си програми, спечели 33 процента подкрепа, докато Нобоа, син на известен бананов бизнесмен и бивш кандидат за президент Алваро Нобоа, беше изненадващо второ място с 24 процента от гласовете.

„Благодаря ти, скъпи Еквадоре, за тази гражданска победа! Продължаваме в тази борба, в която вие вече ни дадохте първа победа и ще има страхотна и окончателна втора победа“, каза Гонзалес.

Рязкото нарастване на престъпността, за което сегашното правителство обвинява наркобандите, и затруднената икономика, чиито неволи доведоха до увеличаване на безработицата и миграцията, бяха основните притеснения сред гласовете, когато се отправиха към урните в неделя.

Президентът на Националния избирателен съвет Даяна Атамант каза, че резултатите показват, че нито един кандидат не е достигнал прага за категорична победа след напрегнат ден на гласуване при силни мерки за сигурност.

„Насочваме се към втори тур на изборите на 15 октомври“, каза тя пред журналисти в понеделник.

Гласуването изглеждаше мирно въпреки кризата на несигурност, насилие, свързано с наркотици, и корупция в страната.

Ако нито един кандидат за президент не спечели абсолютно мнозинство или поне 40 процента от гласовете и преднина от 10 процентни пункта пред втория, се изисква балотаж.

Осем кандидати се състезаваха за най-високия пост на предсрочните избори в неделя, провеждащи се, докато страната продължава да бъде разтърсвана от вълна от насилие, включително убийството на кандидата за борба с корупцията Фернандо Вилависенсио по-рано този месец. Престъплението все още се разследва. Заместникът на Вилависенсио, разследващият журналист Кристиан Зурита, е трети с 16 процента.

Настоящият президент Гилермо Ласо свика предсрочни избори, след като разпусна доминирания от опозицията Конгрес през май, за да избегне процес за импийчмънт само две години след избирането му. Гласоподавателите ще избират и членове на 137-местния парламент.

Защитник на социалистическото наследство на Кореа

Според редактора на Al Jazeera за Латинска Америка Лусия Нюман, резултатът би изненадал 45-годишния Гонзалес, който е от лявата партия Движение за гражданска революция.

„Гонзалес наистина стана първа, както беше предвидено, но с много по-малка разлика, отколкото се надяваше, тъй като с девет точки зад нея беше Нобоа – 35-годишен бизнесмен и син на един от най-богатите хора в света държава, бананов магнат“, каза Нюман, репортаж от столицата Кито.

„Нобоа е бил конгресмен в миналото, но все още се смята за антиполитик“, каза тя, добавяйки, че повечето от кандидатите, които не са преминали първото препятствие, се очаква да гласуват за Нобоа през второто кръг от гласуване.

„Това поставя кандидата от лявата партия в много трудна позиция за балотаж“, каза Нюман.

Въпреки оспорваната битка, Гонзалес приветства своя „триумф“ в първия рунд.

Гонзалес, която вижда себе си като защитник на социалистическото наследство на Кореа, отдавна водеше проучванията на общественото мнение, а Вилависенсио беше на второ място до убийството му. Тя каза, че бившият президент Рафаел Кореа ще бъде близък съветник, ако бъде избрана.

Кореа беше осъден на осем години затвор след разследване на Вилависенсио за корупция и избяга в Белгия, където живее в изгнание от шест години.

Вилависенсио беше заменен в последния момент от негов близък приятел и друг журналист, Кристиан Зурита, който остана трети с 16 процента от гласовете.

Часове преди гласуването Зурита каза, че получава смъртни заплахи в социалните медии.

„Noboa се харесва на младите“

Междувременно Нобоа каза, че „младите“ са го избрали да победи партията на Кореа.

Баща му, Алваро Нобоа, се кандидатира неуспешно за президентския пост пет пъти.

Политическият анализатор Хавиер Фарие каза, че Нобоа изглежда се е харесал на младите „обезправени“ избиратели в страната, които са недоволни от настоящата политическа система на страната.

„Нобоа е млад предприемач, но той също е готов да говори с Ян Топик, твърдолинейния кандидат, който иска да приложи строги политики по отношение на престъпността, за да говори за сигурността“, каза Хавиер пред Al Jazeera.

[Надпис по-горе – Моля, обмислете използването на английски превод за Alianza Accion Democratica Nacional]

„Страх ни е“

Според Farje, Noboa се е обърнал към младите гласоподаватели и хората, които са загрижени за начина, по който се е увеличила престъпността в страната, с увеличеното присъствие на оръжия, които биха могли да „работят за мексиканските наркокартели“.

Малката южноамериканска държава през последните години се превърна в площадка за чуждестранни наркомафии, които се стремят да изнасят кокаин от нейните брегове, разпалвайки брутална война между местни банди.

В една от страните с най-голямо биоразнообразие в света се проведе и исторически референдум дали да продължат сондажите за нефт в резерват на Амазонка, който е дом на три от последните коренни популации без контакт с тях.

При само 30 процента преброени гласове, вотът „да” за спиране на сондажите водеше с 58 процента подкрепа.

Малката страна е разположена между Андите и Амазонка и е най-известна като най-големия износител на банани в света.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР