Изборите в чужбина за членове на Европейския парламент от Република

...
Изборите в чужбина за членове на Европейския парламент от Република
Коментари Харесай

Къде и как гласуват сънародниците ни зад граница

Изборите в чужбина за членове на Европейския парламент от Република България и за 50-ото Народно заседание започнаха през вчерашния ден вечерта в 22:00 часа българско време и ще приключат на следващия ден сутринта - 10 юни 2024 година

Заради 9-часовата времева разлика първи своя избор дават сънародниците ни в Окланд, Нова Зеландия. Там изборните секции отвориха през вчерашния ден в 22:00 часа българско време. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден се чака да завърши в  6:00 часа българско време в понеделник, 10 юни. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. 

Българските жители зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 769 изборни секции в 60 страни. Най-много секции има в Турция – 166, Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия – 118, Германия – 103, Испания – 64, Съединени американски щати – 55, Гърция – 28 (включително и в курортни градчета в Северна Гърция и островите), Италия – 27, Нидерландия – 24, Белгия и Канада – по 16, Австрия и Франция – по 15. Избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители ще има в общо 388 секции в 57 страни, като в Исландия, Нова Зеландия и Сингапур ще има секции единствено за изборите за Народно заседание.

Машинно гласоподаване ще се организира в общо 245 секции – 109 в Турция, 36 в Германия, 31 в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия, 13 в Испания, 10 в Съединени американски щати, 7 в Нидерландия, 6 в Австрия, 5 във Франция, по 4 в Белгия и Канада, по 3 в Гърция, Кипър и Швейцария, по 2 в Италия и Сърбия и по 1 в Дания, Ирландия, Люксембург, ОАЕ (Дубай), Португалия, Чехия и Швеция.

Всички 245 машини за вота бяха доставени в точния момент в  секциите с машинно гласоподаване по въздушен път до далечните дестинации и със личен превоз до околните до България страни. Най-много от тях бяха в Турция – 109. В Германия- 36, а във Англия и Северна Ирландия – 31.  

Информацията за адресите на разкритите изборни секции зад граница по страни е оповестена на уеб страницата на Министерство на външните работи в секция „ Избори “ на адрес: https://www.mfa.bg/bg/epns2024-adresi

Дипломатическите и консулските ни представителства са в контакт с управляващите по места и са подготвени да реагират при зараждащи компликации, с цел да бъде обезпечено правото на избор на българските жители.

Министерството на външните работи показва своите благодарности към българските общности в чужбина, които интензивно се включиха и оказаха помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР