Изборите в Берлин от септември 2021 г. трябва да се

...
Изборите в Берлин от септември 2021 г. трябва да се
Коментари Харесай

Берлин трябва да повтори изборите от 2021 г.

Изборите в Берлин от септември 2021 година би трябвало да се повторят напълно. Това е заключението на Конституционния съд в Берлин. Германската столицата разполага с 90 дни, с цел да организира нови избори. Причина за това извънредно решение са многочислените неточности, открити при провеждането на вота и подадените тъжби против резултатите от няколко партии.

Според берлинския ХДС решението е проваляне за ръководещия кмет Франциска Гифай, която е от социалдемократическата партия.

„ Това е най-ниската точка за репутацията на Берлин в Германия и по света, разгласи генералният секретар на сберлинския ХДС Щефан Еверс. - Това е тежко проваляне за госпожа Гифай и нейния сенат. “

Повторните избори би трябвало да се проведат в границите на 90 дни. Според новия държавен изборен комисар Стефан Брьохлер най-вероятната дата е 12 февруари. Неговият предходник подаде оставка след хаоса на изборите в Берлин предходната есен.

Изборите се организираха на 26 септември 2021 година - в разгара на пандемията от ковид. Те бяха комбинирани с локални избори и референдум за реквизиция на огромни жилищни корпорации. В същия ден се организира и Берлинският маратон.

Резултатът от тази централизация на събития и слаба подготовка бяха големи проблеми, като погрешно попълнени или изчезнали бюлетини, прекомерно малко урни за гласоподаване, краткотрайно затваряне на изборните секции и дълги опашки пред тях. В някои случаи гласоподавателите гласоподаваха и след 18:00 часа или с небрежно копирани бюлетини, защото не бяха пристигнали нови.

Заради многочислените пропуски висшият съд на Берлин трябваше да преразгледа валидността на изборите.

Повторение на изборите за Бундестаг също е належащо - най-малко за част от берлинчани: предходната седмица Бундестагът реши, въз основа на рекомендация на своята комисия за преразглеждане на изборите. Партиите в Бундестага обаче допускат, че решението ще бъде оспорено пред Федералния парламентарен съд.

За изборите за берлинския Сенат ще бъдат ангажирани минимум 38 000 изборни чиновници вместо 34 000, както бе предходната година. Те ще бъдат по-добре подготвени и ще получават доста по-високо заплащане. Освен това в изборните секции ще има повече урни за гласоподаване, в сравнение с предходния път.

Поради многочислени сривове изборите за Бундестаг през септември предходната година би трябвало да се повторят в 431 изборни региона в Берлин.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР