Изборите в България засягат цяла Европа, пише швейцарският сайт SRF.

...
Изборите в България засягат цяла Европа, пише швейцарският сайт SRF.
Коментари Харесай

Газпром ли ще спечели изборите в България? Какво пишат чуждите медии за вота в България?

" Изборите в България засягат цяла Европа ", написа швейцарският уебсайт SRF. " Путин не желае България да излезе от Европейски Съюз и НАТО, за него е значимо тя да е слаба ", написа DLF. Ето още мнения от непознатите медии за изборите в България:

" Изборите в България засягат цяла Европа ", написа уеб сайтът на Швейцарското радио и телевизия SRF. Авторката на публикацията Сара Новотни изяснява за какво този избор има значение надалеч отвън границите на източноевропейската страна: " Защото този избор съставлява и избор сред Русия и Запада ". България е член на Европейски Съюз, само че съвсем в никоя друга европейска страна хората нямат толкоз малко състрадание към Украйна както в България, акцентира Новотни. Тя коментира на читателите, че благосклонностите на българите към Русия от една страна имат исторически корени. " България вижда Русия като избавител от турците ", написа тя и продължава: " От друга страна езиците си наподобяват, писмеността им е идентична. Но още по-логично е това пояснение: фактът, че в България има доста съветски пари (...) Изглежда правдоподобно и допускането, че Русия може да подкупва български политици. "

Според упованията няма да може да бъде образувано ново държавно управление и по този начин настоящето служебно държавно управление, което е считано за проруско, ще остане по-дълго на власт. Но какво значи това за Европейски Съюз, пита Сара Новотни. " Редом до Унгария по този начин България може да стане втората страна членка на Европейски Съюз, която да не принадлежи към постоянния фронт против Русия. Унгария продължава да купува съветски газ и е срещу глобите против Москва. В това отношение България е по-тиха, само че в дълготраен проект разрешава на Русия да задържи своя крайник в Европейски Съюз ", изяснява авторката.

" Може да има най-много един победител - Русия "

И немските медии обръщат внимание на изборите в България. Зилке Хане написа за обществено-правната телевизия АРД, както и за уеб страницата на радио Дойчландфунк (DLF) следното: " При вота на 2 октомври в България става дума и за бъдещите връзки с Русия. В последното държавно управление се скараха по тематиката. Отношението към Русия поляризира българското общество ".

По-нататък авторката показва, че политическият застой в България носи паники на българите: доста от тях се питат по какъв начин ще се оправят през зимата на фона на високите цени на газа. Но и корупцията и шуробаджанащината си остават значими тематики към изборите.

" Както наподобява от тези избори може да има най-много един победител: И това е Русия ", споделя пред немската журналистка политоложката Геновева Петрова. " Целта на Путин не е България да напусне Европейски Съюз и НАТО и да се ориентира на Изток. На него му е значимо друго: България, а и Унгария - цяла Централна и Източна Европа - да са членове на Европейски Съюз и НАТО. Но да са слаби членове. Това е най-добре за Путин. И съгласно мен тъкмо това вършат и така наречен проруски сътрудници в България. А най-висшестоящият от тях е президентът ", споделя политоложката пред DLF.

И " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) обръща внимание на изборите в България. В обширна публикация под заглавие " " Газпром " ли ще завоюва този път? " четем: " При тези четвърти подред избори за по-малко от две години се приказва, че става дума и за това дали България се доближава до Путин, или се отдалечава от него ". Авторът Михаел Мартенс продължава: " И някои показват, че има и една партия, която в действителност взе участие в изборите, само че името ѝ не е посочено в бюлетините. И това е " Газпром ". Този прочит е пресилен, тъй като в България няма болшинство за овакантяване на Европейски Съюз или НАТО. Но в България - с нейните исторически, религиозни и езикови връзки с Русия - е мощно оспорвано какъв брой мощно страната да се отдалечи от Москва.

" Радев упражнява повече власт, в сравнение с би трябвало "

Повечето партии осъдиха ясно нападението на Русия над Украйна. Но не всички се застъпват за това за Русия да има последствия и не всички желаят да се разграничат толкоз ясно от Русия, както някогашният министър председател Кирил Петков, показва още Михаел Мартенс.

" Ако след този избор в България не бъде образувано държавно управление, при започване на 2023 в страната ще би трябвало да се проведат петите избори в границите на единствено две години. А действителният победител от такова развиване би бил един мъж, който към този момент отдавна упражнява в България повече власт, в сравнение с планува Конституцията за неговата работа: става дума за президента Румен Радев, някогашен военен водач от българската войска. Ако регулярното съставяне на държавно управление се провали, той има правото да образува длъжностен кабинет, който да ръководи до новите избори. В момента на власт е третото служебно държавно управление на Радев. Президентът назначава в служебните кабинети систематично свои почитатели. И Кирил Петков, абитуриент на Харвард, влезе в политиката посредством Радев. Само че по-късно се еманципира от своя изобретател ", показва Мартенс на страниците на ФАЦ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР