Изборите в България не са честни и не са добре

...
Изборите в България не са честни и не са добре
Коментари Харесай

Професор Калинов определя изборите в България като нечестни

Изборите в България не са почтени и не са добре проведени , а измененията са опит да се заблуди обществото, че нещо се прави. Тези промени са толкоз неугледни и в действителност нищо не трансформират, разяснява пред БНР проф. Красимир Калинов, който е и някогашен член на ЦИК.

Срокът за внасяне на оферти преди окончателното гласоподаване на Изборния кодекс - ИК изтича на следващия ден, " има тотално комплициране на понятията. Промяна на технологията не трансформира изборната система ", добавя професорът.

 ГЕРБ обмислят концепцията за видеонаблюдение на броенето на бюлетините
ГЕРБ обмислят концепцията за видеонаблюдение на броенето на бюлетините

Кирилов се притеснява да не се извратят обективните обстоятелства за Изборния кодекс

" Депутатите пишат кодекса, по който ние ги избираме. Не може на нарушителя да дадеш право да написа законите, по които да бъде наказван. Ние даваме право на хора, заинтригувани от кодекса, да го пишат ", изясни той.

Промяна на Конституцията и всеобщ референдум може да е решение. " Нашите депутати въобще не се вслушват в това, което споделят специалистите . Абсолютно никакви промени не могат да подобрят обстановката ", разяснява проф. Красимир Калинов.

 Отпадат номерата на бюлетините с измененията в ИК, признати на първо четене
Отпадат номерата на бюлетините с измененията в ИК, признати на първо четене

Промените са по-малко от 6 месеца преди евроизборите

Припомняме, с измененията в двата плана на ИК бе признато да отпадне номерирането на бюлетините. Целта е да се избегне случая като случая " 15-15 ", когато в евровота бе определен евродепутатът Момчил Неков , защото неговият преференциален номер в бюлетината съвпадаше с номера на партията.

По време на дебатите ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов упрекна опозицията, че са решили интензивно да употребяват подстрекателство въз основата на идни операции. Членовете на ЦИК са определени от 42-то национално заседание , напомни той.

В отговор от Българска социалистическа партия Георги Свиленски сподели, че Българска социалистическа партия имат 6 члена, а ГЕРБ - 16 . Сменете ги тези шест души, прикани той представителите на ГЕРБ.

Според Йордан Цонев от Движение за права и свободи всякога като заговорим за избори, е като да отворим Кутията на Пандора .

 За изборите Радев желае настоящи описи, машинно гласоподаване и доверие
За изборите Радев желае настоящи описи, машинно гласоподаване и доверие

В обществото имало повърхностни контракти срещу машинното гласоподаване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР