Изборите се провеждат в условие на дълбока политическа криза в

...
Изборите се провеждат в условие на дълбока политическа криза в
Коментари Харесай

Президентски избори в Черна гора

Изборите се организират в изискване на дълбока политическа рецесия в страната

В Черна гора през днешния ден ще се проведат президентски избори, които се одобряват като тестване за дългогодишното ръководство на настоящия президент Мило Джуканович. Той се кандидатира за трети мандат, който при положение на победа ще бъде и втори пореден петгодишен мандат.

Вотът се приема за значим, защото победа на просръбски или проруски претендент може да ускори поддръжката за сходно настроени партии на изключителните парламентарни избори през юни. Освен това подобен сюжет може да усъвършенства позицията на Русия в района, написа Ройтерс, представена от

След нахлуването в Украйна предходната година Черна гора се причисли към европейските наказания против Русия и Кремъл я сложи в листата си с вражески страни.

Основните съперници на Джуканович са Андрия Мандич от Демократичния фронт, който желае по-тесни връзки със Сърбия и Русия, и Яков Милатович, прозападен икономист и заместник-ръководител на придвижването Европа в този момент. Анализаторите като цяло считат, че вторият кръг на президентските избори е неминуем, с един сигурен претендент – Мило Джуканович, само че не е несъмнено кой ще застане против него.

Изборите се организират в изискване на дълбока политическа рецесия в Черна гора. Миналата година имаше два вота на съмнение при две разнообразни държавни управления, като след последния избор депутатите и Джуканович не можаха да се спогодят за името на идващия мандатоносител. А по-рано тази седмица изтече законовият период за сформиране на следващото ново държавно управление и Джуканович реши да разпусне Народното събрание и разгласи 11 юни за датата за предварителните парламентарни избори.

Създалата се обстановка на политическа рецесия спъна Черна гора в напредъка ѝ по пътя към участието в Европейски Съюз.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР