Изборите са процедура на демокрацията. На тези българите гласуваме предимно

...
Изборите са процедура на демокрацията. На тези българите гласуваме предимно
Коментари Харесай

С машина или на хартия – как гласуват по света?

Изборите са процедура на демокрацията. На тези българите гласуваме най-вече с машини. А ето какви са другите благоприятни условия за гласоподаване по света.

В Европа най-разпространеният способ за гласоподаване са хартиените бюлетини. Редица страни употребяват и машинното гласоподаване.

Пример за това е Белгия. Преди време Германия, Нидерландия, Финландия и Норвегия се отхвърлиха от машините поради опасения за сигурността.

Най-либерални са изборите в Естония, където хората гласоподават онлайн.

В Съединените щати подаването на хартиените бюлетини става или в деня на изборите, или авансово по пощата. За първи път американците гласоподават с машина, само че извънредно примитивно през 1892 година

Гласуването не е приоритет единствено на демокрациите. Макар и в тирания, в Северна Корея също избират, само че в бюлетината има по едно име за всяка позиция и хората могат да гласоподават единствено с " да " или " не ". Обикновено резултатите са впечатляващи - сред 99 и 100% за препоръчаните претенденти.

В западноафриканската страна Гамбия допреди три години нямаше нито бюлетини, нито машини. Там вотът ставаше с камъчета, които се пускат в кутии за другите претенденти.

В Иран гласуването е единствено на хартия, а отбелязването на претендента става с писалка и мастило на показалеца.

Право на глас имат и американските астронавти на борда на Международната галактическа станция. Това става посредством криптиран имейл, а за адрес те показват " Ниска околоземна орбита ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР