Изборите не бяха насрочени за 28-и март, за да не

...
Изборите не бяха насрочени за 28-и март, за да не
Коментари Харесай

Главният секретар на президента: Не сме готови за провеждането на избори

Изборите не бяха планувани за 28-и март, с цел да не съответствува с датата за смяна тутакси. Иначе главната цел е да се обезпечи задоволително време, с цел да може и изпълнителната, и законодателната власт да си свършат работата и да проведат едни чести избори в изискванията на пандемия. Това показа в студиото на "Лице в лице " по bTV основният секретар на президента Димитър Стоянов.

,,По време на консултациите самата госпожа Караянчева съобщи, че на Народното събрание е нужна една седмица, с цел да обезпечат почтен избор. Освен това нямаше по какъв начин изборите да бъдат на по-късен стадий, тъй като това би означавало да оставим това държавно управление без контрола на парламента'', уточни Стоянов.

На 17-и януари 2020 година имаше среща за смяна в Изборния кодекс в президентството с всички вероятни институции. За страдание на тази работна среща нямаше представители нито на ГЕРБ, нито на Обединени патриоти, нито на изпълнителната власт. Още ми е чудно за какво още тогава не се направиха всички промени по Изборния кодекс. По отношение на тези съвещания бе установено, че не е направено нищо – нямаме машини, нямаме контракт за машините, нямаме здравен протокол, няма методика, по която да бъдат тествани тези машини... Ами по какъв начин ще гласоподават българите в чужбина? Сутринта чух предлагането да дойдат със аероплан, с цел да си пуснат гласа. Подобна смешка демонстрира какво е отношението на законодателната власт във връзка с гласуването в чужбина, разяснява още основният секретар на президента.

,,Предложението на българите в чужбина бе декларирано напълно ясно – гласоподаване по пощата, само че ръководещите споделиха, че нямало време. Пак ще попитам – какво направиха управляващите, с цел да обезпечат правото на избор на българите в чужбина?'', попита Димитър Стоянов.

Няма институция, която да споделя, че ще бъде създаден непочтен избор, само че у всеки българин го има това чувство. Ето за какво президентът Радев апелираше да се подхващат ограничения за гарантиране честността на изборите, само че такива ограничения по този начин и не бяха подхванати. В последна сметка изводът от тези съвещания е тъкмо подобен – не сме подготвени за провеждането на изборите, тъй като управляващите не направиха нищо по въпроса в нито един аспект, показа той.

,,Не знам дали Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат. Този въпрос го задайте на него, това е негово решение, аз мога единствено да предсказвам, нищо повече'', сподели още Стоянов и добави в умозаключение, че президентът не води война с никого, защото е президент на всички българи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР