Изборите на кметове и други областни ръководители в страната, обхваната

...
Изборите на кметове и други областни ръководители в страната, обхваната
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Местните избори в Турция са критичният тест на Ердоган

Изборите на кметове и други регионални ръководители в страната, обхваната от икономическа рецесия, са сериозен тест за турския президент Реджеп Тайип Ердоган след 16 години непрекъсната електорална доминация, написа авторитетното американско издание The Wall Street Journal, представено от " Фокус ".
Макар президентът да не взе участие директно в тези избори 65-годишният водач е провел осем митинга за един ден, с цел да активизира електоралната си базата от междинната класа, която е мощно наранена от галопиращата инфлация, възходящата безработица и спадащата национална валута.
Основните бойни полета са огромни градски центрове. Управляващата партия на Ердоган, Партията на справедливостта и развиването (ПСР), управлява 18 от 30-те най-големи града в страната, в това число Анкара, столицата и Истанбул, в който живее една пета от 82-та милиона души в Турция. Националистката Партия на националистическото деяние,негов политически съдружник, управлява 3, а опозиционните партии управляват осем от тези градове.
Опозиционните партии настояват, че акцията е изкривена в интерес на Ердоган, тъй като те имат стеснен достъп до следените от държавното управление медии, само че все пак чакат гласуването да бъде заслужено.
Трудно е да се предскаже какъв брой неподходящото икономическо състояние ще утежни резултата на ПСР. Изследователските организации разгласиха единствено частични изследвания.
Въпреки това някои анкетьори са разгласили изследвания, показващи, че в Анкара опозицията може да надделее.
Загубата на надзор върху значим град би усложнила способността на ПСР да се грижи за своите гласоподаватели, изключително за нуждаещите се и възрастните хора, които получават всичко - от храна до торби с въглища в общините, които партията управлява.
Тя може също по този начин да ускори политическите съперници на Ердоган и да се трансформира в междина в бронята му.
" Това ще подкопае аурата му на непобедимост ", съобщи Волфанго Пиколи, съпредседател на консултантската компания за политически риск Teneo Intelligence в Лондон.
Ердоган добави към поляризацията преди гласуването, демонизирането на опозиционните водачи и заплашва да анулира резултатите в някои общини, в случай че претендентите на ПСР не завоюват.
" Половината от обществото се трансформира в зложелател ", сподели предходната седмица Кемал Киличароглу, началник на опозиционната Социалдемократическа партия. - Той упрекна продавачите на плодове и зеленчуци, че са терористи. В очите му тези, които не гласоподават за него, са терористи.
По време на предизборната акция Ердоган означи завършването на огромни планове, откривайки 50-километрова железопътна линия в Истанбул и просторен тематичен парк в Анкара.
Но икономическият пейзаж е надалеч от 2017 година, когато Турция беше най-бързо разрастващата се група от 20 стопански системи. Инфлацията е 20%. Строителният бранш, един от главните стопански фактори в страната, е изгубил към една трета от трите си милиона работни места през последната година. И турската лира, която частично се е възстановила от разгрома предишното лято, още веднъж попадна в тежка турболенция този месец.
Правителствени чиновници споделят, че им е належащо време, с цел да преработят икономическия модел, който е прекомерно подвластен от задграничните заеми, и прекомерно фокусиран върху строителството и огромните инфраструктурни планове.
Икономистите настояват, че държавното управление е свършило добра работа, като се е въздържало от екстравагантни разноски преди изборите, само че предизвестява, че е направено малко, с цел да се оправи с възходящия дълг, завещан от годините на взрив и дължащ се на акциите на огромните турски корпорации.
Деноминирани в задгранични валути, тези заеми са станали доста по-трудни за погасяване с по-слаба лира и ще застрашат финансовата непоклатимост на Турция, в случай че държавното управление не предизвиква груповото решение на казуса, споделят те.
Министърът на финансите Берат Албайрак, зетът на Ердоган, съобщи, че държавното управление ще разгласи пакет от стопански ограничения след изборите, само че не посочи наличието му.
Въпреки икономическата неустановеност, Ердоган остава най-популярният политик на Турция. В неделя в Истанбул ПСР може да разчита на избирането на Фатих Айкин, споделя той.
„ Икономиката не се оправя добре. От тази заран не съм направила нито една продажба - сподели 42-годишният продавач на бижута. " Но макар че претендентът за социалдемократите е заслужен човек, не съм сигурен дали е кадърен на тази работа. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР