Изборите и политическите събития няма да забавят процеса по присъединяване

...
Изборите и политическите събития няма да забавят процеса по присъединяване
Коментари Харесай

Банките и институциите: Изборите няма да ни забавят за еврозоната


Изборите и политическите събития няма да забавят процеса по присъединение на България към еврозоната, увери подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов. Същата теза изрази и зам.-министърът на финансите Методи Методиев.

Двамата участваха в конференция, проведена от Асоциацията на комерсиалните банки в България.

Секторът увери, че е подготвен за приемането на единната европейска валута.

Банковата система е постоянна, добре капитализирана и ръководена съгласно регулаторните условия, увери Петя Димитрова, ръководител на Асоциацията на банките в България и изпълнителен шеф на една от водещите банки у нас.

" Банките акредитират консервативно и в границите на регулаторите, нямаме числа или растежи, които да заплашват стабилността на системата ", разясни тя.

Повечето банки в България са част от огромни интернационалните групи, които към този момент са минали през процеса на въвеждане на еврото и имат опита и експертизата, увери Цветанка Минчева, зам.-председател на Асоциацията и началник на друга водеща банка у нас.

Независимо че инфлационният аршин към момента остава предизвикателство за България, банковият бранш работи с концепцията за въвеждането на еврото следващата година. 

Политическите разтърсвания няма да трансформират хода на събитията, счита подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов. 

" Силен сигнал за това, че се движим в вярната посока и имаме поддръжка от европейски сътрудници, е подписаното с тях съглашение. Ако имаха запаси, нямаше да го подпишат ", сподели той.

От своя страна зам.-министърът на финансите Методи Методиев напомни, че еврозоната е топ приоритет. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР