Избори в условия на пандемия. Опитът е от Нидерландия, където

...
Избори в условия на пандемия. Опитът е от Нидерландия, където
Коментари Харесай

Масовият избирател гласува в третия ден на вота в Нидерландия

Избори в условия на пандемия. Опитът е от Нидерландия, където през днешния ден е третият и финален ден за гласоподаване за парламент. Вотът се преглежда като самобитен референдум за оправянето на държавното управление със здравната рецесия. Най-уязвимите групи от популацията бяха призовани да гласоподават през първите два дни, с опция за отдалечено практикуване на това право. Днешният ден е непокътнат за всеобщия гласоподавател. Сондажите отреждат най-вероятен четвърти мандат за премиера Марк Рюте.

При вечерен час поради пандемията и възбрана за всеобщи събирания на хора денем, акцията за парламентарните избори в Нидерландия протече главно под формата на телевизионни диспути. Тридневният избор е за съблюдаване на обществена отдалеченост при общо 13 милиона гласоподаватели с право на глас за депутати в 150-местния законодателен орган.



СНИМКИ: БГНЕС

Избирателни секции бяха открити в кина, театри и църкви, даже и в световноизвестния музей на Ван Гог в Амстердам, който другояче не работи от месеци. Някои от платната на майстора са забележими за гласоподавателите, само че по-голямата част от постройката остава недостъпна.

" Още не съм гласувала, не съм решила още кого да поддържа. Със сигурност обаче ще гласоподавам против ограниченията поради ковид, за партия, която работи в тази тенденция ", съобщи Долорес Мей Хопер, жителка на Амстердам.

Сондажите дават на партията на премиера Марк Рюте 25 на 100 от гласовете, а ляво-центристката групировка, която е по-малкият сътрудник в ръководещата коалиция, евентуално ще реализира резултат от 12-14 на 100. Толкова са и прогнозите за главната опозиционна мощ - антиислямската Партия на Свободата на Геерт Вилдерс.

" Опитвам се да подчертая какво да вършим, откакто излезем от рецесията. Как да възстановим нашата стопанска система и нашите компании. Как да възстановим здравния бранш. Как да осигурим в дълготраен проект междинната класа в Нидерландия, дребният и междинният бизнес да получат данъчни облекчения ", сподели Рюте.

Трудното осъществяване на избори в условия на пандемия пролича още повече от известието, че здравният министър Хюго де Йонге се отдръпва в доброволна карантина, откакто упражнил правото си на глас. Причината е, че профилираното приложение в телефона му е алармирало за контакт с лице, дало неотдавна позитивен тест за ковид.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР