Изборът на съдиите за техните представители в новия Висш съдебен

...
Изборът на съдиите за техните представители в новия Висш съдебен
Коментари Харесай

Няма нарушения в избора на съдиите за новия ВСС

Изборът на съдиите за техните представители в новия Висш правосъден съвет (ВСС) е минал без нарушавания. Това е решил смесеният състав на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС), като остави без почитание жалбата на арбитър Методи Лалов от Софийския областен съд против извършения избор. В уеб страницата на Върховен касационен съд решението още не е качено, само че написа, че съдът оставя без почитание жалбата против избора. В същото време, Димитър Узунов също заяви на днешното последно съвещание на съдийската гилдия на този Висш съдебен съвет, че съдът е оставил без почитание жалбата на Лалов, заяви " Правен свят ".

На 18 юни съдиите избраха шестима свои сътрудници, които да влязат в Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. Сред претендентите беше и арбитър Лалов, само че той получи 193 гласа и не влезе в състава на Висш съдебен съвет. Много преди избора се говореше, че системата за електронно гласоподаване не е задоволително надеждна и крие опасности от манипулиране на вота, само че извършеното гласоподаване с избора на петима висши и един областен арбитър, успокои пристрастеностите измежду съдиите. В гласуването на втория тур участваха 1922 съдии от цялата страна, като 1455 упражниха вота си електронно.

Дни по-късно арбитър Лалов подаде тъжба против извършения избор, като изиска той да бъде анулиран. Мотивите му бяха точно в това че системата за електронно гласоподаване може да е била атакувана и да не е отчела вярно вота на съдиите, а Висш съдебен съвет по този начин и не дал гаранции за надеждността ѝ. Според него е допустимо и правосъдни админи да са конфигурирали на сървърите манипулирана версия на системата, която да изопачава вота на гласоподавателите и която версия по-късно даже да заличава следите си.

Съдът назначи техническа експертиза, която заключи, че нарушавания няма.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР