Изборът на ректор на Великотърновския университет Св. св. Кирил и

...
Изборът на ректор на Великотърновския университет Св. св. Кирил и
Коментари Харесай

Изборът на ректор на Великотърновския университет ще бъде обжалван

Изборът на ректор на Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " евентуално ще бъде обжалван. Двама от тримата претенденти за поста приканиха за протест на вота и оповестиха, че ще нападат резултатите от него поради престъпления. Причината са разногласията по попълването на студентската квота в общото заседание, което би трябвало да избере новото управление.

Заседанието на общото заседание за избор на ректор е планувано за 20 май, макар че в средата на април ръководителят на централната изборна комисия в университета доцент Янка Тянкова разгласи, че вотът би трябвало да се отсрочи. Причината беше неуспехът на изборите за попълване на квотата на студентите в събранието.

Тогава ръководителят на студентския съвет Иван Маринов разгласи, че ректорът проф. Христо Бонджолов на процедура е провалил избора на студенти за попълване на състава на общото заседание. По закон всички представители в общото заседание би трябвало да бъдат заменени преди избора на ново управление и това би трябвало да стане 30 дни преди вота.)

Инициативен комитет от студенти обаче е провел избори за представители на 8 май, излиза наяве от документи, оповестени на уеб страницата на университета. Вотът за ново управление е плануван за 20 май.

Кандидати за ректорското място са актуалният ректор проф. Бонджолов, проф. Венка Кутева, и проф. Мирослав Гълъбов. Проф. Кутева към този момент упрекна обществено проф. Бонджолов в напън. Сега тя и проф. Гълъбов приканват да бъдат бойкотирани изборите за управителни органи на висшето учебно заведение. Те не са отдръпнали кандидатурите си, само че обявиха, че ще апелират пред съда резултатите от ректорските избори, съобщи БНР.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР