Изборът на Каролина Шиино разрази остра полемика Когато в понеделник

...
Изборът на Каролина Шиино разрази остра полемика Когато в понеделник
Коментари Харесай

Какво мислят в Страната на изгряващото слънце за украинката, която стана Мис Япония

Изборът на Каролина Шиино развихри остра дискусия
Когато в понеделник (22 януари) беше коронясана за " Мис Япония 2024 ", Каролина Шиино се разплака от наслада. 26-годишната жена е първата носителка на купата за хубост, която не е родена в Япония, нито има родители от японски генезис. Нещо повече: новата " Мис Япония " е натурализирана едвам през 2022 година.

" Тя не е даже на половина японка, а 100 % украинка "

" Като сън е ", сподели тя след коронясването си. " Трябваше да превъзмогвам бариери, които постоянно ми пречеха да бъда възприемана като японка. Така че съм изпълнена с признателност, че бях приета за японка в този конкурс. "

В обществените мрежи в Япония незабавно стартира спор дали Шиино има право да е " Мис Япония ". Аргументите в нейна поддръжка подчертават главно върху японската ѝ народност, а гласовете срещу натъртват на въпроса за етническата ѝ принадлежност. " Избраната за " Мис Япония " не е даже на половина японка, а 100 % украинка. Това не я ли прави " Мис Украйна "? ", пита консуматор в платформата X (преди Туитър).

Традиционният японски метод на мислене дефинира японеца по външността, а не по националността му. Родената в Япония тенисистка Наоми Осака да вземем за пример, която е с майка японка и татко хаитянин, е възприемана като японка, тъй като " наподобява " като японка - макар че приказва едва японски и получава японския си паспорт едвам на 22-годишна възраст.

Няколко хиляди души получават японски паспорт всяка година, в това число доста чужденци от неяпонски генезис. Марти Турунен да вземем за пример, роден във Финландия и пристигнал в Япония като мисионер, е натурализиран през 1979 година, след което " японизира " името си на Марутей Цурунен и през 2002 година става народен представител в Горната камара на японския парламент - чак до 2013 година.

Новата кралица на хубостта има украински родители и е родена в Западна Украйна през 1998 година. След като се развежда, майка ѝ се омъжва за японец - отсам и фамилното име Шиино. Каролина се реалокира в Япония на петгодишна възраст и израства там в напълно естествена конюнктура. Говори японски без акцент и, по личните ѝ думи, е приела културната еднаквост на японка. Младата жена декларира, че " езиково и по душа " се усеща като японка. Но заради неяпонския си външен тип тя постоянно се е откроявала.

" Тя е повече японка от нас "

" Тя приказва и написа на хубав и вежлив японски език и е повече японка от нас ", съобщи организаторката на състезанието за хубост Ай Уада пред БиБиСи. Мнозина обаче не мислят по този начин. " Като японка с една осма японски генезис считам, че с цел да представяш хомогенна страна като Япония в състезанието " Мис Япония ", би трябвало да си най-малко на половина японец ", написа потребителка в X и прибавя, че тук въпросът опира до еднаквост. А друга потребителка разяснява: " Аз съм японка и въобще не съм удовлетворена от този избор. Японските стандарти за хубост са разнообразни от западните ".

Други мнения се концентрират върху външния тип на кандидатките. " Не е ли това най-красивата " Мис Япония " в историята? Не мисля, че в миналото съм виждала толкоз красива жена ", написа консуматор. А различен разяснява: " Шиино изцяло заслужава купата " Мис Япония ". Тя е една скромна и доста симпатична японка ". Някои консуматори позволяват, че с избора си журито е имало за цел да изпрати сигнал в интерес на многообразието и да изрази благосклонностите си към Украйна.

Сходна дискусия се развихри и преди девет години, когато японката с африкански корени Ариана Миямото беше коронясана за " Мис Вселена Япония ". И тогава се чуха рецензии, че 20-годишната жена не била " задоволително японка ".

Подобно на тенисистката Осака, Миямото има татко с африкански корени. И защото бялата кожа е типичен блян за хубост в Япония, непроменяемо се стигна до спор дали японка с мрачен цвят на кожата може да бъде " Мис Япония ".

Сега жителите на островната страна си имат нова " Мис Япония ", която може и да не наподобява като японка, само че е японка по душа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР