Изборът на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ през

...
Изборът на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ през
Коментари Харесай

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Изборът на Емил Кошлуков за общоприет шеф на Българска национална телевизия през 2019 година ще бъде тестван от Комисията по медии и просвета, ръководена от Тошко Йорданов. 

" Ще задействаме всичко, с цел да проверим цялата процедура, по която е определен Емил Кошлуков. Ако има нарушавания, той би трябвало да бъде предварително освободен ", споделя той по време на съвещание на комисията в сряда, представен от " 24 часа ". 

Ива Митева изяснява пред " Медиапул ", че ще бъде изпратено питане до Съвета за електронни медии, с цел да се ревизира дали са спазени всички условия в процедурата по назначението му. Ще се ревизира и дали Кошлуков в действителност има тапия за висше обучение по политически науки от университета в Санта Барбара. 

Повод за инспекцията са подозренията към управническия стаж, който Емил Кошлуков трябваше да потвърди в областта на медиите, с цел да може да оглави Българската национална телевизия. 

При първото му кандидатстване за позицията през 2017 година той твърдеше, че е бил програмен шеф на ТВ " Алфа " на " Атака " в продължение на една година, което изненада даже чиновници на медията. 

Въпреки че Съвет за електронни медии тогава избра Константин Каменаров за шеф на Българска национална телевизия, Кошлуков въпреки всичко беше притеглен към неговия екип като програмен шеф на БНТ1. През 2019 година Каменаров беше заставен да освободи позицията си след дело за шофиране в нетрезво положение, а Емил Кошлуков стана първо краткотраен, а след това и титулярен общоприет шеф. Мандатът му изтича през лятото на 2022.

Въпросите към дипломата му за висше обучение бяха повдигнати през 2020 година от журналиста Бойко Станкушев - някогашен член на УС на Българска национална телевизия и сегашен шеф на Антикорупционния фонд. 

Парламентът ще разисква и новия законопроект за радиото и малкия екран, само че Тошко Йорданов е показал, че евентуално той няма да бъде изменен до края на месец март, когато изтичат и мандатите на трима членове от Съвет за електронни медии - Бетина Жотева (квота на президента), Розита Еленова и София Владимирова (квота на Народното събрание). 

Тома Биков (ГЕРБ) е напуснал съвещанието на парламентарната комисия, откакто е предизвестил, че кадрови промени в националните медии може да доведат до там, че депутатите от болшинството " да си счупят главите доста тежко ". 

" Ние няма да ви пречим. Сменете Съвет за електронни медии, генералния шеф на Българска национална телевизия, в случай че желаете и на БНР, сменете и водещите. Ако желаете, си назначете ваш член в Българска национална телевизия. Но държа да кажа - в Българска национална телевизия работят едни от най-хубавите публицисти в България, тя единствена има културна стратегия, предходната седмица излъчваше шедьоври на италианското кино от 60-70 години на предишния век. Внимавайте да не съсипете нещо, което не е толкоз неприятно ", е споделил Биков. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР