Изборът на Елизабет Тръс за лидер на Консервативната партия и

...
Изборът на Елизабет Тръс за лидер на Консервативната партия и
Коментари Харесай

За сефте: Нито един бял мъж на възлов пост в правителството на Великобритания

Изборът на Елизабет Тръс за водач на Консервативната партия и министър председател на Англия продължава да е водеща тематика в английските издания, като през днешния ден акцент в пресата е оповестеният от нея кабинет.

Всички в Консервативната партия – от Борис Джонсън до редовите запалянковци, които пълнят пощенските кутии с пропагандни материали, са съгласни, че в този момент партията би трябвало да се сплоти зад новия си водач. Същото се отнася и за Елизабет Тръс. Съдейки обаче по подбора ѝ на членове на кабинета, явно тя цени повече лоялността, в сравнение с единството, написа в днешния си брой английският вестник " Индипендънт ".

Тя не се впечатлява изключително от гения и опита и ще бъде по-малко толерантна към инакомислещите даже и от своя предходник. Ако обаче се надява, че яростните вътрешни битки, които доведоха до рухването на Джонсън (и опетниха конкуренцията за лидер), могат да останат зад тила ѝ, сбъркала е посоката. В джунглата има и други няколко рискови и отмъстителни политически хищници с изключение на някогашния министър председател, който е уверен, че е бил лишен от власт прибързано и незаслужено, добавя изданието.

Това може да се види най-ясно в лицата на тези, които няма да влязат в новия кабинет. Най-очевидният случай е Риши Сунак. Ако срещите с гласоподавателите и предизборните диспути бяха протекли по-кротко, господин Сунак можеше да получи като утешителна премия поста външен министър, а съветниците му да останат разполагаем на държавното управление. Но през последните седмици се видя, че има надълбоко разминаване по въпросите за икономическата политика и за преодоляването на инфлацията. Дори и в случай че Сунак беше решил да се включи в играта, най-вероятно щеше да е въпрос на няколко месеца да се откаже поради политически разлики. За смут на Тръс в този момент той твърди, че има мощното предпочитание да остане и в идващия парламент. Той към момента не е завършил, заключава " Индипендънт ".

За първи път в историята на Англия нито един от огромните държавни постове - министър-председател, министър на финансите, министър на вътрешните работи и министър на външните работи, не се заема от мъж с бял цвят на кожата, написа в днешния си брой в. " Телеграф ".

Тръс назначи основния си съдружник Куази Куартенг, който е от ганайски генезис, за министър на финансите, Джеймс Клевърли, чиято майка е от Сиера Леоне, стана министър на външните работи, а Сюела Брейвърман, чиито родители са от индийски генезис, стана министър на вътрешните работи, напомня изданието.

Снощи Тереза Кофи беше назначена за вицепремиер. Повишението на Кофи от министър на труда и пенсиите до позицията на заместител министър-председател е знак за признателност за помощта, която оказа на Тръс по време на предизборната ѝ акция, счита английският вестник.

Откакто Дейвид Камерън и Джордж Озбърн управляваха страната, нито един министър председател не се е радвал на лукса да има финансов министър, който да се преценява с неговите ползи. Тереза Мей беше спъвана на всяка крачка от Филип Хамънд, а Борис Джонсън водеше непрекъсната битка с Риши Сунак.

Назначавайки Куази Куартенг за собствен финансов министър обаче, Елизабет Тръс се надява, че ще може да се радва на симбиоза, каквато липсваше на двамата ѝ прародители, показва изданието. Тръс я чакат сложни решения в хода на опитите ѝ да преведе страната през най-тежката икономическа рецесия за последните 15 години. Тя просто не може да си разреши да отделя време или сила за политически разногласия със своя министър на финансите. В лицето на Тереза Кофи, неин вицепремиер и министър на опазването на здравето, тя има още един дълготраен съдружник, който ще я поддържа, без да желае да ѝ отмъкне поста, и точно на това трио се крепят възможностите на консерваторите да завоюват идващите избори, заключава " Телеграф ".

" Най-големият призрачен сън на Лиз Тръс е сянката на нейния предходник ", извежда в заглавие в. " Гардиън ".

След като Тръс се върна от замъка Балморал в Шотландия, където публично получи премиерския пост, тя неотложно се насочи към " Даунинг стрийт " 10, с цел да направи първото си послание към нацията.

Същевременно при освобождението на длъжността Борис Джонсън също произнесе тирада, в която прикани партията на торите да се сплоти към Тръс, само че не можа да скрие огорчението от обстоятелството, че е отхвърлен.

Тогава Джонсън направи най-ясния намек до момента, че възнамерява да се върне в челните редици на политиката, като се съпостави с римски общественик, който е свикан да се завърне за последната борба.

Лица от близкото обграждане на някогашния министър председател споделиха, че той се надява да се върне на " Даунинг стрийт " 10, в случай че Елизабет Тръс се провали преди идващите избори, отбелязва изданието. Източник от Консервативната партия е споделил пред вестника: " Изчакват да видят по какъв начин ще се показа Лиз, само че в случай че тя не извършва разпорежданията им, Борис още веднъж ще излезе на ярко ".

Други обаче са го посъветвали да не си прави проекти за завръщане. Приятел на Джонсън е споделил: " Той е в илюзия. Трябва му терапия, в случай че си мисли, че тъкмо в този момент страната се нуждае от това Борис да се върне на " Даунинг стрийт " 10 ".

БТА
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР