Изборът на един от предложените два варианта за трасе на

...
Изборът на един от предложените два варианта за трасе на
Коментари Харесай

Милка Христова: Управляващите в СО за пореден път опитаха да прокарат решение, като заобиколят СОС

Изборът на един от препоръчаните два разновидността за трасе на трамваите с номера 1, 6 и 7 и подмяната на шестицата с тролей би трябвало да направи Столичният общински съвет, а не отрасловите комисии, съобщи заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия.
Управляващите в Столична община за следващ път направиха опит да прокарат решение, като заобиколят СОС. Това съобщи заместник-председателят на Столичния общински съвет от Българска социалистическа партия Милка Христова. Тя участва на взаимното постоянно съвещание на Комисиите по превоз и туризъм и по устройство на територията, архитектура, налична среда и жилищна политика, дружно с ръководителя на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов и съветниците Борис Цветков и Альоша Даков. За разискване беше препоръчано писмо, импортирано от основния проектант Здравко Здравков, по отношение на сложно транспортно изследване за решение на проблемите на превоза в югозападната част на огромния център в София по отношение на решение на Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ).

" Заседанието на двете комисии през днешния ден беше за решение на ориста на трамвай №6 и за възстановяване на транспортното обслужване на жителите, които живеят в " Лозенец " и " Манастирски ливади ", изясни Милка Христова. - Шокиращото за мен е, че за следващ път беше изработен опит да бъде заобиколен Столичният общински съвет посредством решение на непрекъснати комисии, които са помощни органи. По закон и по устав те просто нямат такива пълномощия. Експертният съвет от НАГ от 10 оферти е одобрил две, от които предлага СОС да избере едното. Вариантите са със или без трамвай №6. В този, който е без, трамваят е сменен от тролей. На съвещанието беше препоръчано членовете на комисиите да гласоподават за единия от разновидностите. По този метод СОС щеше да бъде подложен пред приключен факт - да би трябвало да гласоподава решение, към този момент взето от комисии, било то и отраслови. Това е остарял спор сред болшинството от ГЕРБ и опозицията от Българска социалистическа партия, защото доста постоянно се вършат опити непрекъснатите комисии да изземват пълномощията на СОС и да го поствят пред приключен факт. Затова се веселя, че този път им осуетихме проектите ".

Милка Христова уточни, че въпросът с трасето на трамвай №6 в " Лозенец " визира освен живеещите в региона, само че е и основно за превоза в столицата въобще. " На разискването през днешния ден бяха сложени доста въпроси, свързани с достоверността на изнесената информация по отношение на преимуществата на тролея пред трамвая. Не беше изяснено на какъв период ще се движат транспортните средства, както и беше сложено под подозрение изказванието, че трамваят няма да бъде натоварван задоволително и ще бъде стопански неефикасен, изясни тя. - А жителите от " Лозенец ", които участваха на разискването, обявиха тъкмо противоположното. Според тях изнесените данни, че 1000 души дневно употребяват трамвай №6 по трасето от басейна " Спартак " до " Черни връх ", не дават отговор на истината. И припомниха, че данните от 2014 година са за 4000 души. Не ми се коства действително за по-малко от 4 години да намалеят по този начин фрапантно. Това значи, че в случай че не са манипулирани, то данните не са достоверни. А жителите на София се нуждаят от решение, което да им подсигурява положително обслужване в една много сериозна времева вероятност. Защото построяването на трамвайни и тролейбусни линии не се прави за прилагане единствено за няколко години. А трамваят особено е извънредно положително транспортно оборудване, което е много скъпо и подсигурява самостоятелност на напредването. Предвид безобразния трафик сега в столицата, закриването на одобрена трамвайна линия би трябвало минимум да е чудесно премислено и да бъдат чути всички гледни точки ".

Според Милка Христова, при взимането на сходно решение, цената на плана никога не би трябвало да бъде водещ фактор. " Чух отзиви, че единият план е на стойност 20 милиона лв., а другият е 7 и ние би трябвало да изберем по-евтиният, разяснява тя. - Решенията, свързани с превоза в София би трябвало да бъдат вземани с вероятност и с мисъл за жителите, тъй като те не са единствено от през днешния ден за на следващия ден, няма по какъв начин след година-две да ни хрумне да променим трасето на трамвайната линия, тъй като не ни е комфортно ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР