Избор на управител на БНБ ПолитикаНикой не предложи нов управител

...
Избор на управител на БНБ ПолитикаНикой не предложи нов управител
Коментари Харесай

„Има такъв народ“ се обедини с опозицията за избора на нов управител на БНБ

Избор на шеф на Българска народна банка ПолитикаНикой не предложи нов шеф на БНБПолитикаЛюбомир Каримански ще се бори да оглави Българска народна банка
„ ИТН “ забързаха процедурата за избор на нов гуверньор на Българската национална банка, не с помощта на съдружните си сътрудници, а благодарение на опозицията. Формацията на Слави Трифонов съумя да внесе изключителна точка в програмата на Народното събрание за пускане на нова процедура за значимия избор с помощта на гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “.

Точката не бе подкрепена от „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “.

В пленарната зала ясно се видя, че по тематиката не е реализиран консенсус в ръководещата коалиция, като в придвижване от „ Продължаваме промяната “ желаеха срокът за подаване на оферти да бъде продължен от 7 на 14 дни. Искането им идва дни, откакто изтече предходния 20-дневния интервал, в който четирите партии можеха да се активизират и да вземат решение кой да наследи Димитър Радев в ролята му на шеф на Българска народна банка.

Опозицията упрекна „ Продължаваме промяната “, че отсрочката цели да се наложи „ една или друга кандидатура “. Депутатът от Политическа партия Андрей Гюров се оправда с войната в Украйна, защото интернационалната обстановка е затруднила „ тази процедура да мине по естествения метод “.

„ ИТН “ и опозицията не поддържаха въпросната пролонгация и макар гласовете „ срещу “ на „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “, партиите имат единствено 7 дни за показване на кандидатури за нов гуверньор на централната банка.

Припомняме, че мандатът на сегашния шеф Димитър Радев изтече преди близо година, само че предходните разнородни парламенти по този начин и не съумяха да излъчат представител. През есента, когато „ ИТН “ бе първа политическа мощ, тя още веднъж се опита да форсира процедурата, само че не срещна поддръжка от останалите групи.

Финансистът от „ ИТН “ Любомир Каримански намерено разгласи, че има желание да се кандидатира за шеф на Българска народна банка. Миналата седмица той разкри в изявление за Nova, че е бил „ съветван “ да се откаже от начинанието си. Но не сподели от кое място са идвали тези препоръки. От „ Продължаваме промяната “ пък желаеха за правоприемник на Радев икономиста Илиян Михов, който управлява института INSEAD в Сингапур. Преговорите с него обаче явно са срещнали проблем.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР