Избирай внимателно компанията си! Особено в днешния свят, в който

...
Избирай внимателно компанията си! Особено в днешния свят, в който
Коментари Харесай

Джокович и Легенда: Как сръбският тенисист вбеси Босна и Херцеговина със снимка?

Избирай деликатно компанията си! Особено в днешния свят, в който господстват обществените мрежи. И изключително, когато си номер 1 в света на тениса.

Новак Джокович има статус на любим на всички страни в някогашна Югославия. Въпреки бурното политическо минало, сърбинът е посрещан добре както в родината си, по този начин и в Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Северна Македония и Косово. Доказват го стотиците му визити и срещи с почитатели.

От няколко дни обаче в Босна и Херцеговина гледат с други очи на Ноле. А повода е... фотография. На нея той е седнал на една маса дружно с Милош Йолович, прочут с прозвището си " Легенда ".

Биографията на индивида до Джокович е извънредно спорна и обвързвана с войните. Той е роден на територията на настояща Босна и Херцеговина през 1967 година Влиза в редиците на Югославската национална войска, а при разпада на страната става пълководец на " Вълците от Дрина " - бойна единица под командването на армията на Република Сръбска (област в днешна Босна и Херцеговина, обитаема най-вече със сърби).



Войниците на Йолович вземат участие в редица сражения, както и в геноцида в Сребреница, където гибелта си намират над 8000 босненски мюсюлмани през 1995 година Самият някогашен боен пълководец е непосредствен с Радован Караджич и Радко Младич, които бяха наказани на пожизнен затвор от Международния арбитражен съд, който се занимава с закононарушенията по време на разпада на Югославия.

" Джокович можеше да бъде най-великият на света, можеше да съставлява целия международен спорт и да помогне по милиард способи. Вместо това той седи на една маса с хора, забъркани с Радован Караджич и Ратко Младич, и пее на селски сватби дружно с хора, организирали военни интервенции, довели до геноцид ", пишат в Сараево, като напомнят и сватбата, на която тенисистът пя дружно с един от някогашните президенти на Република Сръбска Милорад Додик.

В Сърбия Йолович е считан за един от най-хубавите военни, като се акцентира, че той е бил раняван няколко пъти по време на войната и има медал за смелост и заслуги " Милош Обилич ".

Съпругата на командира на " Вълците от Дрина " - Снежана Пайкич, е европейска шампионка на 1500 м от шампионата в Сплит през 1990 година Тя е ръководител на комисията, която се занимава с младите гении към Федерацията по лека атлетика на Сърбия.

" Опитват се да злоупотребят с другарството ми с Новак. Аз се гордея със своя брачен партньор. За мен е чест, че Джокович пристигна на посетители в хотела ни. Някакви хора се пробват да всяват ненавист сред нации, които приказват на един и същи език. Съпругът ми е офицер с чест и в неговата биография няма нито едно мръсно леке. На Джокович ние не сме му нужни за реклама. Такава акция против него също не му е от изгода. Той контактува с хора от целия свят ", съобщи Снежана във връзка изявленията.

Самият Джокович стои надалеч от споровете в близка Югославия.

Снимка: Getty Images

По-експресивен в това отношение е татко му Сърджан, който не се тормози да употребява по-остър език и по тази сензитивна за района тематика.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР