Гласуването е удължено на изборите в Зимбабве, тъй като действащият президент се бори за втори мандат

...
Избирателните служители удължиха гласуването на президентските избори в Зимбабве до
Коментари Харесай

Избирателните служители удължиха гласуването на президентските избори в Зимбабве до четвъртък след закъснения от до 10 часа в предимно опозиционни бастиони, тъй като президентът Емерсън Мнангагва се бори за втори и последен мандат в страна с история на насилствени и оспорвани избори.

Хаотични сцени характеризираха някои избирателни секции в Зимбабве, тъй като бюлетините, доставени с до 10 часа закъснение, свършиха, което принуди служителите да спрат гласуването в сряда вечерта в много секции, особено в големите градски райони, включително столицата Хараре.

В избирателната секция на основното училище Haig Park в Хараре хората блъскаха и крещяха по избирателните служители и полицаите, след като им беше казано да се върнат в четвъртък сутринта, тъй като бюлетините за изборите за местни съвети бяха свършили.

„Ние няма да ходим никъде, ние ще спим тук“, извикаха в хор хора, които чакаха от ранна сутрин.

Някои секции не бяха получили бюлетини до 19 часа, когато гласуването трябваше да приключи. „Чаках пет години, за да гласувам, и тези часове няма да ме убият“, каза Катрин Някуданга, която носеше 6-месечното си бебе на гърба си. Тя пристигна в 7 часа сутринта само за бюлетините, които пристигнаха повече от девет часа по-късно.

„Мъчно ми беше да гледам как възрастни хора и жени прекарват толкова дълги часове без храна или вода. Това не е безопасно“, каза Стенли Гуанзура, популярен местен госпъл певец. Други чакащи на опашка запалиха огньове, за да изпекат месо за вечеря.

Това са вторите общи избори след свалянето на дългогодишния владетел Робърт Мугабе с преврат през 2017 г.

Дванадесет кандидати за президент са включени в бюлетината, но основното състезание се очаква да бъде между 80-годишния Мнангагва, известен като "крокодила", и 45-годишния опозиционен лидер Нелсън Чамиса. Мнангагва победи с малко Чамиса на оспорвани избори през 2018 г.

Чамиса се надява да прекъсне 43-годишното задържане на власт на управляващата партия ZANU-PF. Зимбабве има само двама лидери, откакто получи независимост от управлението на бялото малцинство през 1980 г.

Болотаж ще се проведе на 2 октомври, ако нито един кандидат не спечели ясно мнозинство на първия тур. Изборите също така определят състава на 350-местния парламент и близо 2000 позиции в местния съвет.

„Става все по-трудно да оцелееш в тази страна“, каза Базил Чендамбуя, гласувал предсрочно в работнически град в Хараре. Надявам се на промяна. Това е третият ми път, когато гласувам и много се моля този път гласът ми да се брои.“

Той каза, че двете му възрастни деца работят черна работа и оцеляват „от ръка на уста“.

Южноафриканската нация от 15 г. милиона души разполага с огромни минерални ресурси, включително най-големите резерви на литий в Африка, ключов компонент при производството на батерии за електрически автомобили. Но наблюдателите отдавна твърдят, че широко разпространената корупция и лошото управление са изкормили голяма част от потенциала на страната.

Главният наблюдател на изборите от Европейския съюз Фабио Масимо Касталдо каза пред репортери, че около 30% от избирателните секции в Хараре са имали значителни забавяния при отварянето, често свързани с липса на основни материали, „особено, в много случаи, хартиени бюлетини.“

Мрежата за подкрепа на изборите в Зимбабве, неправителствена организация, заяви, че закъсненията са „непропорционално концентрирани“ в градските райони, които са бастиони на опозицията.

„Това е много странно“, каза пред репортери Неверс Мумба, ръководител на регионалната наблюдателна мисия на Южноафриканската общност за развитие.

Избирателната комисия на Зимбабве призна късното раздаване на бюлетините в някои избирателни секции и го обвини закъсненията при отпечатването " произтичащи от множество съдебни предизвикателства.“ Управляващите партийни активисти и опозицията повдигнаха вълна от дела за това кой може да се кандидатира както на президентски, така и на парламентарни избори.

Чамиса твърди, че има сплашване в селските райони, но каза, че поддръжниците му трябва да бъдат търпеливи. „Ние печелим тези избори“, каза той. „Те го знаят и затова са в паника.“

Преди изборите опозицията и правозащитните групи, включително Human Rights Watch и Amnesty International, обвиниха Mnangagwa, че се опитва да заглуши несъгласието на фона на нарастващото напрежение поради валутна криза, рязко увеличение в цените на храните, отслабващата система на общественото здравеопазване и липсата на официални работни места.

След гласуването Мнангагва изрази увереност, че ще спечели. „Ако мисля, че няма да го приема, тогава ще бъда глупав“, каза той. Той насърчи хората да бъдат мирни.

Мнангагва беше близък съюзник на Мугабе и беше вицепрезидент преди разгрома преди преврата през 2017 г. Той се опитва да се представи като реформатор, но мнозина го обвиняват, че е още по-репресивен.

Зимбабве е под санкции на САЩ и ЕС през последните две десетилетия заради обвинения в нарушения на човешките права, обвинения, отхвърлени от управляващата партия . Мнангагва повтори голяма част от реториката на Мугабе срещу Запада, обвинявайки го, че се стреми да свали режима му.

Центърът Картър, поканен от правителството да наблюдава изборите, каза, че 30 членове от неговия 48-членен екип от наблюдатели не са били акредитирани в навечерието на изборите.

Няколко местни активисти за правата на човека, включително адвокати и духовник, смятани за критични към правителството, също бяха отказани акредитация да наблюдават вота. Държавният департамент на САЩ осъди решението на Зимбабве да откаже акредитация на тях и на няколко чуждестранни журналисти.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР