Избирателните органи на Венецуела в неделя съобщиха, че 95 процента

...
Избирателните органи на Венецуела в неделя съобщиха, че 95 процента
Коментари Харесай

95% от гласувалите венецуелци искат териториите от Гвиана

Избирателните органи на Венецуела в неделя оповестиха, че 95 % от гласоподавателите на необвързващ референдум са одобрили териториалните искания на нацията върху голяма част от прилежаща богата на нефт Гвиана, оповестява Агенция Франс Прес.

Това е " явна и съкрушителна победа за " Да " в този съвещателен референдум ", сподели президентът на Националния изборен съвет Елвис Аморосо.

" Днес е ден на ратификация, на народен суверенитет ", сподели министърът на защитата Владимир Падрино във вечерно послание по държавната телевизия.

В Гвиана хиляди хора, някои от тях носещи тениски с надпис " Есекибо принадлежи на Гвиана ", образуваха човешки вериги в символ на взаимност с държавното управление, а президентът им предложи уверения , че границите на страната са сигурни.

Правителството на Мадуро съобщи, че не търси опрощение за навлизане или анексиране на голямата територия, както се притесняват някои в Гвиана, англоговоряща някогашна английска колония.

Около 10,5 милиона от 20,7 милиона гласоподаватели на Венецуела взеха присъединяване в консултацията, която породи страхове в Гвиана и в района по отношение на крайните планове на Венецуела върху оспорваната територия.

Избирателните чиновници оставиха изборните секции отворени още два часа, до 20:00 ч., с цел да разрешат на всички искащи да гласоподават.

Независимо от резултата от вота, малко ще се промени в кратковременен проект: хората от Есекибо не гласоподават и референдумът е необвързващ.
 Венецуела взема решение на референдум териториален спор с Гвиана
Венецуела взема решение на референдум териториален спор с Гвиана

Според анализатори, президентът Мадуро показва мощ преди изборите през 2024 година

Припомняме, че референдумът бе с пет въпроса . Той включва въпрос, отхвърлящ юрисдикцията на Международния съд (МС) да реши на коя страна принадлежи територията към река Есекибо.

Съдът постанови през април, че има пълномощия, макар че окончателното решение по въпроса може да е след години. Венецуела съобщи, че въпросът би трябвало да бъде позволен от двете страни.

Някои политически анализатори и анализатори по сигурността нарекоха референдума проява на мощ от страна на Мадуро и тест за поддръжка за неговото държавно управление преди плануваните президентски избори през 2024 година

Гвиана по-рано настоя референдумът да бъде анулиран . Правителството на Венецуела съобщи, че ще продължи напред, без значение от всичко.
 Териториален спор сред Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек
Териториален спор сред Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Бразилия ускорява отбранителните дейности на границата си с двете страни, поради спор по отношение на богатия на петрол район " Есекиба "

Венецуела стачкува против петролен търг, разгласен от Гвиана през септември, с аргумента, че офшорните зони са предмет на спор и фирмите, на които са предоставени териториите, няма да имат права да ги изследват.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР