Избирателната активност за страната към 16:00 ч. е 26.40%, съобщиха

...
Избирателната активност за страната към 16:00 ч. е 26.40%, съобщиха
Коментари Харесай

ЦИК: 26.40% е избирателната активност към 16 ч.

Избирателната интензивност за страната към 16:00 ч. е 26.40%, оповестиха от ЦИК.

На втория тур на локалните избори се гласоподава по два метода – с хартия и посредством машина. Избирателните секции в страната са към 7250, като в 5900 от тях ще има и машини. Изборният ден стартира в 7 часа и ще приключи в 20 часа. При съществуване на чакащи пред секциите гласуването може да бъде удължено с 1 час до 21.00 ч.

На балотажа ще се гласоподава за кметовете на общини, кметства и региони, които не са събрали повече от половината от гласовете при първия тур на локалните избори. Този път при гласуването гласоподавателите ще могат да избират по какъв начин да пуснат своя избор – посредством хартиена или посредством машинна бюлетина.

На места гласоподавателите още веднъж ще имат повече от 1 бюлетина, според от това какъв брой типа избор има в обитаемото място, като оптималните вероятни са 3 – за кмет на община, кмет на кметство и кмет на регион.

При избор на гласоподаване с хартиена бюлетина, тя се сгъва пред гласоподавателя от членовете на секционната изборна комисия, а на гърба ѝ се поставя щемпел. Гласуването става зад заслон, а по-късно гласоподавателят занася бюлетина до комисията, с цел да бъде комплициран втори щемпел и да се откъсне отрязъкът с номера ѝ. След това бюлетината се връща на гласоподавателя и той я пуска в урната. Всички хартиени бюлетини се пускат в една обща транспарантна кутия.

При попълването на хартиените бюлетини вотът се отбелязва с Х илиVв квадратчето с номера на определения претендент, партия или коалиция или в полето „ Не поддържам никого ”. Това би трябвало да се случи наложително със синя писалка и без да се излиза от квадратчето. Вписването в бюлетината на специфични знаци като букви, числа или други знаци прави гласа нереален. В случай че сбърка при попълването, гласоподавателят може да изиска нова бюлетина, само че единствено един път.

При гласоподаване с машина гласоподавателят получава карта, която би трябвало да сложи в слота на устройството. Още на началния екран показва в кои типове избори желае да взе участие, като след привършване на тази стъпка не може да промени избора си. След това гласоподавателят попълня машинната бюлетина. След края на гласуването машината разпечатва бюлетините поредно. След звуков сигнал гласоподавателят ги взема, ревизира своя избор, сгъва ги, а секционната комисия слага щемпел. Машинните бюлетини се пускат в непрозрачна кутия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР