Избирателната активност никога не сме я оценявали, защото тя не

...
Избирателната активност никога не сме я оценявали, защото тя не
Коментари Харесай

Бивш председател на ЦИК: Изборният кодекс трябва да бъде съществено променен


Избирателната интензивност в никакъв случай не сме я оценявали, тъй като тя не влиза в определянето на мандатите. Тя има значение само за доверието и политическата представителност. Това разяснява в изявление за предаването " Лице в лице " по bTV някогашният ръководител на ЦИК Александър Андреев.

Относно въвеждането на регион " Чужбина " при избори Андреев уточни, че най-важно е да бъдат избрани границите и изборното тяло, т.е. кои български жители имат право на глас, и да бъдат избрани мандатите на регион " Чужбина ".

Бившият ръководител на изборната комисия акцентира, че няма риск сънародниците ни отвън граница да изгубят изборните си права, само че посочи, че регион " Чужбина " не съществува във всички страни, защото той се вкарва с дейна регистрация.

По думите му, в случай че се мине към въвеждането на регион " Чужбина ", това би наложило обзор на Изборния кодекс.

Моето мнение е, че този Изборен кодекс би трябвало да бъде значително изменен. Той е основан за гласоподаване с хартиената бюлетина, т.е. при други условия на изборния развой, добави Андреев.

Според него въпросът дали да гласуваме с хартиена бюлетина или на машина би трябвало да се реши, едвам откакто се разиска кой от двата разновидността би повишил доверието в изборния развой.

Александър Андреев означи, че и гласуването с хартия, и гласуването с машина има своите недостътаци.

Трябва да се успокои обществото, с цел да има доверие в изборния развой, приключи някогашният ръководител на ЦИК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР