Избирателната активност на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан е

...
Избирателната активност на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан е
Коментари Харесай

Вече е решено ще има ли нова държава в Близкия Изток, последствията са непредсказуеми!

Избирателната интензивност на референдума за самостоятелност на Иракски Кюрдистан е била над 72%, съобщи представител на Електоралната комисия към Кюрдското районно държавно управление. Очаква се формалните резултати да станат ясни след към 72 часа.

3 305 500 души са дали гласовете си, което съставлява над 72 % от популацията. Първите резултати от референдума в Кюрдистан демонстрират, че повече от 90 % от гласоподавателите поддържат независимостта на района Иракски Кюрдистан. Улиците на Ербил и по-големите градове в Северен Ирак се извършиха с хора, които честваха резултатите от допитването. Кюрди останаха до късно през нощта по улиците на Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, където се чуваха автомобилни клаксони, развяваха се кюрдски флагове и гърмяха фойерверки.


В същото време Организация на обединените нации предизвести, че състоялият се референдум за самостоятелност на Иракски Кюрдистан може да има дестабилизиращо деяние. „ Генералният секретар е смутен от вероятния дестабилизиращ резултат на референдума в Иракски Кюрдистан “, се споделя в изказване на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, направено след приключването на гласуването.


„ Генералният секретар почита суверенитета, териториалната целокупност и единството на Ирак и счита, че всички проблеми сред федералното държавно управление и районното държавно управление на Кюрдистан би трябвало да бъдат разрешавани посредством структуриран разговор и градивни взаимни отстъпки “, добави представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.














Снимки: REUTERS
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР