Избирателната активност на провежданите днес е надхвърлила 33% - достатъчно,

...
Избирателната активност на провежданите днес е надхвърлила 33% - достатъчно,
Коментари Харесай

Изборите в Молдова са признати за валидни при 30% активност

Избирателната интензивност на провежданите през днешния ден е надхвърлила 33% - задоволително, с цел да бъде признат вотът за годен. Това съобщи представител на Централната изборна комисия Родика Сирбу. " Повече от една трета от гласувалите взеха присъединяване в изборите и те могат да бъдат приети за годни ", сподели Сирбу.

Според предварителните данни, оповестени на уеб страницата на ЦИК, изборната интензивност е достигнала 33,3% към 15:32 ч. българско време. На предходните избори през 2019 година броят доближи 36% до 15:00 ч. Изборите ще приключат в 21:00 часа. Централната изборна комисия възнамерява да разгласи първите резултати от предварителното гласоподаване няколко часа след затварянето на изборните секции.

Няма данни за съществени нарушавания по време на изборите. Това съобщи Дмитрий Кобицки, общоприет секретар на Съвета на Междупарламентарната асамблея на Общността на самостоятелните страни (ОНД) и началник на задачата за наблюдаване на пред ТАСС.
 Социалистите в Молдова подготвени да оспорят предварителния избор
Социалистите в Молдова подготвени да оспорят предварителния избор

Експрезидентът Додон алармира за нарушавания

Припомняме, че преди дни социалистите на някогашния президент Игор Додон и заплашиха с претенции за анулиране на вота.

До просрочен избор се стигна, откакто през април, президентът Санду подписа декрет за разформироване на Народното събрание . " Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 11 юли ", разгласи тя на конференция.
 Снимка 538567
Източник:

В края на март Санду се обърна към Конституционния съд за удостоверение на правото да разпусне законодателната власт и да се проведат предварителни избори, защото депутатите не съумяха да образуват държавно управление два пъти в границите на три месеца . В средата на април Конституционният съд призна, че президентът може да направи това и би трябвало да вземе решение за датата на изборите.
 Президентът на Молдова разпусна Народното събрание
Президентът на Молдова разпусна Народното събрание

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 11 юли

Основни противници са проверопейската партия на Санду и левите партии - социалистите и комунистите на Владимир Воронин Воронин. Общо повече от 20 партии и блокове имат право да вземат участие.

Около 3 млн. души са имащите право на глас. Те би трябвало да изберат 101 депутати. От резултатите зависи ще успее ли Санду да прокара промените си. Според последните изследвания, Санду води.
 Снимка 538568
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР