Избирателната активност към 16.00 ч. общо за страната е 24.12%

...
Избирателната активност към 16.00 ч. общо за страната е 24.12%
Коментари Харесай

ЦИК отново не санкционира Бойко Борисов за агитация

Избирателната интензивност към 16.00 ч. общо за страната е 24.12% или близо 1.6 млн. са гласувалите досега. Тази интензивност е по-ниска от изборите 2 в 1 предходната седмица. Това обявиха на брифинг от ЦИК.

Избирателната интензивност на балотажа на президентските избори най-вероятно ще бъде под 40%. Това сподели на брифинг зам.-председателят на Централната изборна комисия и представител на ЦИК Цветозар Томов.

Населението в огромните градове е по-активно, в сравнение с популацията в дребните градове и селата, което не е типично за страната ни, уточни той.

" Предвид политическата отмалялост, насъбрана в хората, обаче, тази интензивност може да се одобри и за приемлива ", разяснява заместник-председателят и представител на ЦИК Цветозар Томов.

Най-висока досега е интензивността в 23-ти избирателен регион в София - 30.03% или 124 835 души са изразили своя избор, а най-ниска е изборната интензивност в Кърджали, където са дали своят вот 12.97% или 33 972 души.

" Ако се резервира същата динамичност на гласуването, би трябвало да чакаме, че в балотажа ще гласоподават повече от 2,5 млн. гласоподаватели, само че интензивността се чака да е по-ниска. Все отново случвало се е на избори в последните часове интензивността на хората внезапно да нарасне, да се извият опашки пред секциите, даже и да се удължи срокът за гласоподаване. Такава догадка не може да се изключи ", предизвести Томов.

Случвало се е в последните часове интензивността на българските жители внезапно да нарасне, означи Томов.

В чужбина са дали своят вот доста по-малко хора, в сравнение с предходната неделя, разгласи Цветозар Томов.

Зам.-председателят на Централната изборна комисия и представител на ЦИК Росица Матева заяви, че все още машините, с които е прекратено гласуването, общо са 33.

27 са машините, с които е прекратено гласуването в изборния ден. С 6-те машини от през вчерашния ден, общият им брой е 33.

Към 18:00 ч. в ЦИК са постъпили 5 броя тъжби и 77 сигнала. Над 25 сигнала са били за пропаганда, има и такива за резултати, оповестени в обществените мрежи, добави Матева.

Подадени са над 25 сигнала за пропаганда на Бойко Борисов след гласуването. " В ЦИК е импортиран план за определяне на нарушаване, само че не беше реализирано нужното болшинство от 2/3 и се взе решение за догадка на отменяне на план ", съобщи Матева.

Със седем решения на ЦИК са открити нарушавания на интернет уеб сайтове, оповестявали изборни резултати.

Изборният ден продължава да протича умерено в страната и отвън страната, разясни Росица Матева.

В отговор на въпрос Цветозар Томов посочи, че законовият период за оповестяване на резултатите, е 96 часа след привършване на изборния ден. Има действителна практическа опция ЦИК да се оправи по-бързо, сподели той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР