Избирателите в Швеция ще отидат днес до урните, за да

...
Избирателите в Швеция ще отидат днес до урните, за да
Коментари Харесай

Швеция гласува днес на парламентарни избори


Избирателите в Швеция ще отидат през днешния ден до урните, с цел да изберат нов парламент. Очаква се оспорвана конкуренция сред ръководещия ляв блок и дясната съпротива за сформиране на идващото държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министър-председателят Магдалена Андершон от Шведската социалдемократическа работническа партия, която води акция за възстановяване на качеството на обществената страна в страната, за въвеждане на повече възобновими енергийни източници и за битка с престъпността, се надява да удължи осемгодишното ръководство на партията си.

Нейният главен противник за висшия пост Улф Кристершон от консервативната Умерена съдружна партия дава обещание понижаване на налозите, по-добро обучение, повече нуклеарна сила и угнетяване на разрастващото се принуждение от незаконните банди в скандинавската страна.

В сегашния състав на шведския парламент има осем политически партии - четири леви и четири десни, - което прави евентуално да има държавно управление на малцинството и да принуди бъдещия министър-председател да разчита на политически взаимни отстъпки със съидейници, отбелязва Ройтерс.

Партиите би трябвало да получат минимум 4 % от подадените гласове, с цел да влязат в 349-местния еднокамарен парламент - Риксдаг. Изборната система е пропорционална. 

За пръв път обичайна десница в лицето на Умерената съдружна партия, " Либералите " и Християндемократическата партия е подготвена да ръководи с директната или косвена поддръжка на крайнодясната групировка " Шведски демократи ". Но в случай че се предложи прекомерно значима роля на крайнодесните, да вземем за пример министерски пост, това може да отблъсне либералите и да затрудни съставянето на държавно управление, показва Франс прес.

Вляво социалдемократите на Андершон разчитат на поддръжката на Партията на зелените, на някогашните комунисти от Лявата партия и на Партията на центъра. Но последните две имат доста различия между тях и не желаят да си сътрудничат директно. 

Следващият министър-председател - най-вероятно социалдемократката Андершон или нейният десен противник Кристершон - ще би трябвало да докара до сполучлив край взаимната кандидатура на Швеция и прилежащата ѝ Финландия за участие в НАТО. От края на Наполеоновите войни Швеция остава отвън военни съюзи и е публично неутрална до края на Студената война и присъединението си към Европейския съюз през 1995 година

След нахлуването на Русия в Украйна крайната десница, а по-късно и социалдемократите, които в предишното бяха срещу участие в алианса, трансформираха позицията си в интерес на НАТО и в средата на май стана допустимо подаването на поръчка за участие. Това задълго бе алена линия в Швеция, само че в този момент тематиката е предмет на необятен консенсус сред главните партии. Против остават само някогашните комунисти и зелените, добавя Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР