Избирателите в две богати области в Северна Италия гласуваха с

...
Избирателите в две богати области в Северна Италия гласуваха с
Коментари Харесай

90% от гражданите на Венето и Ломбардия поискаха по-широка автономия

Избирателите в две богати области в Северна Италия гласоподаваха с огромно болшинство на референдуми през вчерашния ден за по-голяма автономност от централното държавно управление в Рим. Референдумите не са обвързващи за централното държавно управление.

Над 90% от гласувалите гласоподаватели в италианските области Венето и Ломбардия поддържаха по-широка автономност. Те желаеха повече пълномощия в сферите на имиграцията, сигурността, образованието и околната среда, както и да употребяват по-голяма част от данъчните си доходи, осведоми. В тези две области е съсредоточена една трета от стопанската система на Италия. Те са ръководени от опозиционната Северната лига.

Президентът на Ломбардия Роберто Марони съобщи, че с референдумите двете области могат да обединят сили, „за да поведат борбата на века“. „Много съм благополучен от този резултат и в този момент имам доста значим ангажимент, предоставен ми от народа на Ломбардия. А той е да отида в Рим и да получа, зачитайки националното единение, повече права и запаси, отчитайки характерния темперамент на район Ломбардия“, разяснява Роберто Марони.

Президентът на Венето Лука Дзая сподели, че над два милиона поданици на региона са дали своят вот на референдума, чийто резултат назова „красив“.

Двамата водачи ще обсъдят с районните препоръки настояванията на двете области към централното държавно управление, след което ще отидат в Рим с цел да се срещнат с премиера на Италия Паоло Джентилони.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР