Избирателите трябва да проверят предварително дали и за какво се

...
Избирателите трябва да проверят предварително дали и за какво се
Коментари Харесай

Гласуваме: Балотаж на Местни избори 2023

Избирателите би трябвало да ревизират авансово дали и защо се гласоподава в обитаемото място, където живеят. На първия тур на всички места бяха определени общинските препоръки, тъй че в този момент остават кметовете на общини и кметовете на кметства, а в най-големите градове – и кметове на региони. Пълният лист с обитаемоте места, в които се организират балотажи, може да се види тук.

 

За разлика от първия тур, в този момент ще можем да изберем дали да гласуваме с машинни бюлетини или с хартиени. Устройства за гласоподаване ще има в към 5900 секции в страната, като описът с машинните секции може да се открие тук.

 

Остава да важи правилото, съгласно което право да гласоподават имат жители с адресна регистрация в България по непрекъснат и по сегашен адрес - само че най-малко 6 месеца преди изборния ден (на първия тур – т.е., 29 октомври). Това е условието за уседналост. Поне единият от адресите би трябвало да бъде в съответната община или кметство, където гласоподава гласоподавателят. По сегашен адрес може да се гласоподава, в случай че гласоподавателят е изискал до 14 октомври да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР