Избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването може

...
Избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването може
Коментари Харесай

Какви облекчения при гласуването имат избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването?

Избирателите с повредено зрение или със усложнения в напредването може да гласоподават в секция, друга от секцията в изборния лист на която са вписани, като:
гласоподават в секция, особено оборудвана за гласоподаване на лица с повредено зрение или със усложнения в придвижването;гласуват в определена от гласоподавателя подобаваща секция;гласуват с компаньон.
Първата опция планува, че когато в постройка с повече от един етаж има секции и на горни етажи, районната изборна комисия (РИК) дефинира секция на първия етаж (партер) за гласоподаване на гласоподаватели с увредeно зрение или със усложнения в напредването. Пред секцията се слагат табела и други обозначителни знаци, на които се отбелязва и спомагателното й предопределение.

Избирател с увредeно зрение или със усложнения в напредването има право да гласоподава и в определена от него подобаваща секция. Преценката за това дали секцията е подобаваща е на самия гласоподавател, а не на секционната изборна комисия (СИК). Избраната от гласоподавателя секция може да не съответствува с непрекъснатия или сегашния му адрес. Достатъчно е СИК да се увери, че това е гласоподавател с повредено зрение или усложнения в напредването.

Когато гласоподавателят е с увредeно зрение, с повреден слух или с друго увреждане, което не му разрешава да извърши самичък нужните дейности при гласуването, ръководителят на комисията може да позволи гласуването, в това число машинното гласоподаване, да се извърши благодарение на компаньон, посочен от гласоподавателя.

При гласоподаване по посочените способи Изборният кодекс не вкарва условие гласоподавателят да показа решение от ТЕЛК/НЕЛК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР