Избирателите на Има такъв народ са сред тези с най-нисък

...
Коментари Харесай

"Има такъв народ" и ДПС имат най-малко преференции на изборите

Избирателите на " ИТН " са измежду тези с най-нисък интерес към преференциите на парламентарния избор, които дават опция за избор освен на партия, само че и на съответен претендент в листата и надлежно за пренареждането й. По-малко преференции от тях са употребили само симпатизантите на Движение за права и свободи. Този факт е абсурден на фона на фактта, че точно партията на Слави Трифонов е тази, която упорства за смяна в изборната система, която да вкара мажоритарен избор на депутати.

Данните стават ясни от обичайния. Те демонстрират, че ползата към преференциите като цяло остава относително стеснен и даже спада. Малко над ⅓ от гласувалите на 11 юли в страната (37%) са употребявали преференция, а това е с към 5% по-малко по отношение на април. Най-много от опцията да пренаредят листите са се възползвали гласоподавателите на " Демократична България " - съвсем половината са употребили преференция, а действително максимален брой разбърквания има в листите на ГЕРБ - над 30.

На интерактивната карта на Института може да се види информация за преференциите за всяка партия и по области.

Кой и какъв брой употребява преференциите
От опцията да гласоподават с преференция са се възползвали над 855 хил от общо съвсем 2.3 млн гласоподаватели, дали своят вот в страната или 37.3%( чужбина няма преференции, защото не е мандатен район). Това е с към 5% по-малко, в сравнение с изборите през месец април 2021 година, сочи анализът.

Традиционно в най-голяма степен от опцията да пренареждат листите са се възползвали гласоподавателите на " Демократична България " - 48%. Това е съизмеримо с % употребявали преференция на предходните парламентарни избори.

На второ място е ГЕРБ с 43.9%, само че това е доста по-малко от април, когато 54% от гласоподавателите ѝ бяха отбелязали желание за съответен претендент. " Очевидно партията е консолидирала актива си ", написа в разбора на Института за развиване на обществената среда. От друга страна обаче това може да е резултати и от ограничението на купения избор, който нерядко включва поддръжка за даден претендент, а не просто партия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР