Изареждаме колите си и с двете, но използването на грешния

...
Изареждаме колите си и с двете, но използването на грешния
Коментари Харесай

Каква е разликата между дизел и бензин?

Изареждаме колите си и с двете, само че потреблението на неверния може да бъде пагубно.

Всеки, който в миналото е зареждал колата си с гориво е усещал страха: дали преди малко заредих с дизеловата помпа или с бензиновата? Сбъркайте и ще имате огромни проблеми, само че за какво тези две горива са толкоз разнообразни?

Както дизелът, по този начин и бензинът могат да се употребяват в мотори с вътрешно горене, само че те имат друг химичен състав и свойства, които фрапантно трансформират метода, по който би трябвало да се възпламенят.

Каква е разликата сред дизел и бензин?
Петролът, по-известен на някои като бензин, е леко гориво, формирано от късоверижни въглеводороди. Той употребява искрово запалване, което значи, че свещта възпламенява бензиновите пари, с цел да задвижи нещата. Двигател с бензиново гориво прави това, като комбинира бензин с въздух, компресира го и по-късно го възпламенява, създавайки дребна, следена детонация, която генерира мощността, нужна за завъртане на колелата. Този цикъл на запалване и детонация продължава, изпращайки колата ви по пътя.

Дизелът, въпреки това, е по-тежко гориво, формирано от дълговерижни въглеводороди. Вместо искра, той употребява единствено запалване посредством втвърдяване, при което въздухът се смачква, до момента в който се прегрее и възпламени дизела. Компресирането на въздух генерира топлота, защото молекулите, които се движат непрекъснато, в последна сметка имат все по-малко пространство за придвижване, което ги кара да се движат все по-бързо и по-бързо. Кинетичната сила покачва температурата, до момента в който стане задоволително висока, с цел да възпламени дизела и готово, вие сте в придвижване.



Не е загадка, че както бензиновите, по този начин и дизеловите мотори отделят нездравословни излъчвания, причинявайки замърсяване, което заплашва публичното здраве и способства за утежняването на климатичната рецесия. Поради тази причина държавните управления по света стартират да обмислят или даже да ползват забрани за бензинови и дизелови коли до 2030-2040 година, с цел да понижат смъртността от болести, свързани със замърсяването на въздуха.

Защо не можете да поставите бензин в дизелов мотор?
Причината, заради която не можете да поставите бензин в дизелов мотор, или противоположното, е, че те имат разнообразни свойства на изгаряне. Поставянето на гориво, предопределено за запалване посредством компресия, в мотор с искрово запалване води до спиране на запалването и погрешно изгаряне, а бензинът е прекомерно летлив за дизеловите мотори.

Какво би трябвало да извършите, в случай че заредите неверно гориво в колата си?
Ако инцидентно заредите неверно гориво в колата си, най-хубавото нещо, което би трябвало да извършите, е да помолите експерт да източи горивото. Стартирането на мотора с неверно гориво в колата може съществено да повреди мотора, тъй че желаете да се уверите, че целият дизел или бензин е отстранен, преди да го включите. По-добре е да накарате експерт да го направи, тъй като може да се наложи да се сменят филтрите, с цел да е несъмнено, че моторът е изцяло изчистен от неправилното гориво и нищо не е нечисто.

И до момента в който приказваме за гориво, знаете ли, че бензинът има изненадващо къс период на валидност?

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР