Изан Гевара направи нова голяма крачка към титлата в Moto3

...
Изан Гевара направи нова голяма крачка към титлата в Moto3
Коментари Харесай

Гевара с нова крачка към титлата в Moto3 след страхотна победа в Япония

Изан Гевара направи нова огромна крачка към купата в Moto3 за 2022 година откакто завоюва конкуренцията за Гран При на Япония. 

Пилотът на Аспар започва девети на „ Мотеги “, само че още в първата обиколки съумя да стигне до първото място. В следствие той загуби водачеството от представителя на домакините Аюму Сасаки, който води допълнително от половината отдалеченост.

Решителният ход на Гевара в борбата за успеха пристигна пет тура преди финала, когато той изпревари Сасаки в прекъсването за третия завой. Обиколка по-късно японецът загуби още две позиции, откакто бе изпреварен от Джауме Масия и Денис Фоджа в петата крива.

Масия обаче отпадна малко преди края на 17-я тур след доста тежък хайсайт при прекосяването на комплекса от завои 12 и 13 в края на обиколката. След рухването на испанеца разликите сред Гевара, Фоджа и Сасаки се поотвориха и тримата финишираха в този се ред без повече офанзиви. 

С подиума си през днешния ден Сасаки става първият японец, който стъпва на почетната стълбичка в домашното си съревнование от Хироши Аояма, който приключи втори в надпреварата в клас до 250 кубика през далечната 2009 година. За Гевара пък успеха е втора поредна и общо пета от началото на сезона в Moto3. 

Така неговият задатък на върха в генералното класиране доближи цели 45 точки четири кръга преди края на сезона. Втори с подреждането е съотборникът на Гевара в екипа на Аспар Серхио Гарсия, който финишира втори през днешния ден. Той стартира надпреварата от третото място, само че нямаше по никакъв начин положително движение и трябваше да се бори за четвъртата позиция с Давид Муньос, Диого Морейра и Джон Макфий в последните обиколки. 

Третото място в генералното класиране заема вторият от през днешния ден Фоджа, който изостава на 63 точки от Гевара, а Сасаки е четвърти, с пасив от 80 пункта по отношение на водача. С преднината си от 45 точки пред Гарсия – Гевара може да си разреши да приключи трети в оставащите четири надпревари до края на сезона и отново ще завоюва международната купа, без значение от класиранията на Гарсия.

Сезон 2022 в Moto3 продължава идната неделя с конкуренцията за Гран При на Тайланд, която сходно на Гран При на Япония не бе част от календара през последните две години поради пандемията от ковид. 

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР