Из целия американски Запад гледката носи белезите на мегасушата, която

...
Из целия американски Запад гледката носи белезите на мегасушата, която
Коментари Харесай

Ново дъно

Из целия американски Запад гледката носи белезите на мегасушата, която дехидратира района през последните над две десетилетия. Туристите могат да се разходят из каньоните на Аризона, които в миналото бяха под вода. Полета в Калифорния, в миналото цялостни с жадни растения като люцерна, в този момент пустеят. Призрачни градове, наводнени от дълго време, с цел да бъдат основани резервоари, се появяват още веднъж.

Настоящата суша е най-сухият 22-годишен интервал, който Югозападът е виждал през последните 1200 години, сочи проучване на академичното издание Nature Climate Change. На 16 август, когато федералното държавно управление разгласи нова серия прекъсвания на водата в Невада и Аризона, 86% от Запада бе " абнормално изсъхнал " и половината район изпитваше забележителна суша. Части от района от дълго време са безводни и неприветливи, само че основаните от индивида климатични промени усилиха доста тежестта на сухите интервали.
Автор: Капитал
Сушата в района удря освен по селското стопанство и екосистемите. Енергийната инфраструктура на Запада е под опасност. Язовирите в доста резервоари генерират ток от вода и през последните десетилетия обезпечават постоянна и устойчива възобновима сила. Около 32% от възобновимата сила на Америка през 2021 година идваше от водни централи, 44% от която генерирана в щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон. Учените хвалят хидроенергията поради нейната еластичност - когато търсенето на ток скочи, токът от вода елементарно може да се усили.
Реклама
Но до момента в който равнищата на водата в резервоарите на Запад спадат, същото се случва и с водната сила. Скорошен разбор от WWF сочи, че хидроенергийните планове в американския Запад са измежду най-уязвимите при дефицит на вода на международно равнище.
Докато равнищата на водата падат, същото се случва и с водната сила.
Някои места към този момент усещат резултатите. През 2021 година Калифорния затвори станция в езерото Оровил, един от най-големите резервоари в щата, откакто водните равнища паднаха под нужното за основаване на електричество. Обичайно централата може да създаде задоволително ток за 80 хиляди семейства. Езерото Пауъл, на границата с Юта и Аризона, върви към същата орис. Колосалният бетонов яз, който пресича реката Колорадо, може да създаде задоволително ток за 5 млн. семейства в седем щата. Изследване от Oak Ridge National Laboratory предизвестява, че резервоарите в Айдахо, Орегон и Вашингтон, които са благосъстоятелност на държавното управление, може да създават по-малко ток през летните месеци. Изследователите допускат, че в бъдеще температурите могат да доведат до обилни загуби на воден запас поради изпаряване.

Загубата на водна сила не е дребен проблем. Електропреносната мрежа към този момент е претрупана, а търсенето на сила единствено ще се покачва, до момента в който всевъзможни уреди - от фурни до коли - минават на ток. Надеждите са, че възобновимите източници и силата ще могат да заместят хидроцентралите. Краткосрочно обаче решението е по-мръсно. Производството на ток от вода в Калифорния е паднало с 62% от 2019 година насам. Вместо това щатът гори повече природен газ, с цел да го замести.
Реклама
Терминът " мъртъв басейн " скоро ще се причисли към към този момент известния " мегасуша " в американския речник, изключително през 2023 година, когато резервоарите ще стигнат до равнища, при които към този момент не могат да изпомпват вода, още по-малко да създават ток. Липсата на вода от дълго време дефинира по какъв начин наподобява Западът. А бъдещето наподобява все по-сухо.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Настръхнала четина във вълчите войни Следващата борба във вълчите войни на Америка стартира. През 2020 година жителите на Колорадo гласоподаваха за връщането на сивите вълци в щата им до края на 2023 година Това може да звучи безвредно, само че даже вълците не могат да се разминат с партийната политика. Републикански щати като Уайоминг, Айдахо и Монтана виждат вълците като опасност за фермерите, а законите, които пазят вълците - като прекомерно дългата ръка на държавното управление. Либерални щати като Колорадо виждат връщането на вълците в природата като значима мярка за консервацията им и възмездие за съвсем цялостното им заличаване в района през XIX и XX век. Тези политически разлики може да се окажат проблем за колорадските вълци, когато се появят още веднъж. Всеки вълк, който се окаже на неприятелска територия, може да бъде погубен. Доналд Тръмп отстрани сивите вълци от листата със застрашени типове през 2020 година Това няма да спре Колорадо, само че очаквайте писък от яд измежду западните републиканци през 2023 година, в случай че администрацията на Байдън реши да анулира решението на Тръмп. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР