Из интервютона Велизар Енчев с историците проф. Дарина Григорова и

...
Из интервютона Велизар Енчев с историците проф. Дарина Григорова и
Коментари Харесай

Украйна - не са се свършили храбрите ни учени и журналисти

Из изявление то на Велизар Енчев с историците проф. Дарина Григорова и доктор Войн Божинов



Снимка: Велиана Христова от youtube.com

Велизар Енчев: Проф. Григорова, Вашия експресен коментар на това, което за жалост става към този момент една година на територията на Украйна?

Дарина Григорова : Руската федерация не се разпада, тя се уголемява и сега се завръща в Донбас, а върне ли си контрола върху Украйна, ще управлява Източна Европа. Така че това се случва сега. Мечтите за разпада в този момент идеологически се възкресяват с потреблението на понятието декомунизация. Навремето говореха за разпадането на Съветския съюз с декомунизация, а в този момент употребяват този термин и това ще бъде филантропичният декор на всички планове, конференции, само че това е вербален декор. На земята действителността е напълно различна…

В.Е.: Като ценител на съветската душа, на съветската реалност и най-много на съветската история, смятате ли, че може да се вършат прогнози за обстановката на бойното поле, или нещата са геополитически и бойното поле е единствено едно отражение на това, което става по високите етажи в Мюнхен, в Москва, във Вашингтон, и може да бъде спряно с едно натискане на копчето.

Д.Г. Чак с натискане на копчето не бих споделила. За военни прогнози военните би трябвало да кажат, само че защото бяха показани танкове и стана дума за Полша, Полша има ползи освен в Галиция, Западна Украйна, за което най-вече се приказва, само че и [в] приморския вектор – това е полско наличие в Одеса и Николаев дружно с британците, тъй че да се затвори дъгата сред Балтийско и Черно море. И там ще бъде сериозната борба, геополитическа и военна, [струва ми се, че] в този спор, който - отново да кажа, е съветска военна интервенция в гражданската война в Украйна. Това показване, че украинци са против руснаци, е безпределно неточно и неетично. Давам ви единствено един образец. В Киев неотдавна беше съборен паметникът на ген. Ватутин, който е избавител на Киев от нацистите. Там е гробът му, те сега могат да осквернят и неговите остатъци. Как мислите, дали всички украинци са съгласни с това, че военачалник Ватутин би трябвало да бъде премахнат от паметта на Украйна? Няма такова нещо. Дори в Западна Украйна тези дами и майки, които избират мъжете и синовете им да са в съветски плен, а не да останат на бойното поле, тъй като са пушечно месо, по какъв начин мислите, че те ще посрещнат свалянето на режима на Зеленски? С наслада, сигурно. Така че нещата са много по-сложни. Плюс тези оръжия, които се дават на Украйна, те не са безвъзмездни. Става дума за разпродажбата на Украйна. В момента има доста мощен немски интерес в Харков и английски в Лвов, и то тъкмо в остатъците от отбранителната индустрия, става дума за танкове и фабрики. За земята която Зеленски продава, да не приказваме. Така че сега това, което се случва, за украинското общество е покруса. И това изобщо не е победоносно.

В.Е.: Д-р Божинов, в писмото на Джордж Сорос към Мюнхенската конференция първото обръщение към Русия е, че тя би трябвало да се разпадне. Това е инструкция. Второто обръщение е към Китай – там работим по въпроса дали да има гражданска война, дали промяна на режима с кръв или без кръв, и третото обръщение може би е най-хубавото: ние имаме червени линии, споделил Байдън на Зеленски, които не можем да прекрачим, тай като не желаем трета международна война. Кое е рационалното и ирационалното от всичко това, което чуваме от Джордж Сорос, разбирай от Вашингтон?

Войн Божинов: … Аз не знам дали Русия ще се разпадне, само че сигурно виждам разпада на Пакс Американа, на постамериканския свят, който ни завещаха Михаил Сергеевич и Джордж Буш-старши… Ние видяхме и рухването на Берлинската стена, а в този момент сме очевидци още веднъж на голямо разбъркване на геополитическите пластове. Това, че президентът Байдън е споделил,че имат червени линии, ясно демонстрира, че Америка явно не може да завоюва тази война. А събитието, че груповият Запад е във война с Русия - това към този момент не се скрива дори от държавни глави, които са отпред на страни от Европейския съюз и НАТО.

В.Е.: А няма ли изключителна действителна заплаха за Русия във боен проект? Нима е толкоз могъща Руската федерация, че [всяка вечер съветският президент Владимир Путин] може да спи умерено?

Д.Г.: […] Оръжията имат потребност от екипажи и от бойци. Откъде ще ги намерите? Това са високотехнологични оръжия, за какъв брой време ще обучите украинци? Виждате по какъв начин ги гонят в Източна Украйна по улиците, с цел да ги вземат бойци. Това значи, че не желаят да водят война... Освен това Русия има задоволително добра военна техника и прекомерно съвременна, с цел да се безпокоим за съня на съветския президент […] Още повече, че те имат гръб в лицето на Китай. Китайската позиция е постоянен съветски гръб […] Така че не мисля, че натовската войска е сериозна опасност. Защото, дайте ми един образец за сполучлива война, водена от НАТО на земята, не краткотрайно бомбардиране… Това, което съумяват, е да разрушат. Това, което ще реализиран в действителност, е големи опустошения в Украйна. Но няма по какъв начин да задържат цяла Украйна, тъй като тя не е проевропейска и проатлантическа. Тук става дума за революция и в огромна степен към този момент украинците застават на страната на Русия, огромна част от източните украинци и от руснаците, които са там, 12 милиона, да не забравяме. Мене ме безпокои друго – за какво България не показва някаква обезпокоеност за това, че се активизират българи за пушечно месо в тази война, която не е наша. Унгарският външен министър изрази такава обезпокоеност. От нас има цялостно безмълвие. Ние не сме и възпирали опитите за наказания върху нуклеарната енергетика, единствено Франция и Унгария се изричат.
В.Е: Е, имаше реакция преди два дни от българския президент.
Д.Г.: Това не е реакция на равнище Европейски съюз. Това са изявления пред публицисти, нищо повече. Това е доста друго, приказваме за институционално равнище, действително. Така че, ние не се грижим за нашите си лични национални ползи в този спор, а вършим тъкмо противоположното. Това мене ме безпокои повече в сравнение с промяна на съветския президент…

В.Е.: От институционална позиция българското държавно управление не е заявявало това, което съобщи господин Румен Радев оня ден в Брюксел – че ще наложим несъгласие, в случай че вероятно се стигне до обсада на съветската нуклеарна енергетика във връзка с България. Слава богу, че това отпадна вчера… Все отново да се радваме, най-малко този проблем ни изчезна от главата. Предлагам ви да забележим какво сподели Георги Марков при започване на седмицата във връзка на… четиридневна аудиенция на един американски служител от Държавния департамент, признат на най-високо равнище, от президента надолу… какво мисли десният Георги Марков за… това унизително деяние към нас, третиращо ни като какво – като щат на Америка.[…] Със сигурност сме европейски първенци по раболепство ...

В.Б.: Това [да раболепничим пред някой външен господар] няма да се случи за първи път в нашата история. Проблемът е, че в този момент натискът е толкоз осезателен, че фактически е унизително. Аз се усещам унизен като български жител, като българин. Ние нямаме суверенна власт. вие представяте ли си българският дипломат да отиде в Белия дом, да седне в овалния офис и да държи звук на американския президент?! Може ли това да са връзки сред самостоятелни, сякаш независими страни? Цялостната политика на Департамента по отношение на нашия район, освен по отношение на нашата страна, демонстрира, че във Вашингтон гледат на Балканите и по-конкретно на България, като на политическо общество второкласен, а може би и трета… Но забележете, такава злополука, каквато изживява сега българската страна от демографска и икономическа позиция, ние не сме изживявали дори и след Ньойския контракт. От население 8 милиона и 800 хиляди през 89-та година ние сме към този момент под 7 милиона. Това не e рецесия, това е злополука. Има действителна заплаха българската нация да не може да се възпроизведе физически, тук не приказваме за духовно възобновление и така нататък Физически няма да можем да се възпроизведем. Ние сме сложени в ъгъла като народ. И това става с общителното подпомагане първо на политическата ни класа и на нашите западни сътрудници, на груповия Запад. Простете едно отклоняване, персонално мнение, в груповия Запад с всеки минал ден аз от ден на ден виждам Антихриста.

В.Е …През 1934 година става прелом заради привършване на политическите партии, на политическата система и властта еднолично се поема от монарха чак до 1944 година Мога ли да кажа, че сега още веднъж има привършване на политическите партии, на целия политически хайлайф, без значение дали ляво или дясно, и още веднъж отиваме към едно централизирано ръководство, в тази ситуация от държавния глава… Тези аналогии тревожни ли са или са естествени?

Д.Г.: На мен ми се коства, че не е изчерпана парламентарната система и за България, за нашата дребна територия, тя е най-хубавата. Напротив, вършат се внушения от най-различни политически спектъри - и от ляво, и от дясно, че би трябвало да имаме президентска република, а това към този момент ще е пряк персонален режим… Защото въпреки всичко парламентаризмът има някакво време за логистика, до момента в който тук би било прекомерно рисково в прекомерно военното време, в което живеем. Идеята за президентска република би била пагубна. Тогава към този момент ще бъдем под пряк външен надзор. Защото в този момент е президентът Радев, само че може да бъде различен президент, някой от Политическа партия, от Дъждовни води или някой различен харвардски бойлер. И тогава какво ще вършим? Много неприятно подстрекателство, което ми се коства, че се прави систематично, с цел да се внуши на хората, че Народното събрание не работи, че политиците са непотребни, депутатите са непотребни. Това ми се коства, че е доста рисково подстрекателство.

В.Е.: Реалната заплаха Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ да вземат властта, т.е. обединението на войната, когато приказваме за Украйна, да вземе цялата власт в България, това може би ще бъде финалът на нашата демокрация…

В.Б.: Шансът жълтопаветните партии да образуват държавно управление с ГЕРБ след тези избори е доста огромен. Аз си мисля, че всичките старания на американското посолство – във връзка точно с визитата на упоменатия от Вас служител, както и цялата активност на госпожа Мустафа, водят натам. Формиране на натовско държавно управление, евроатлантическо държавно управление и осъществяване на точка номер 2 от програмата, която ни беше спусната предходната година – допускане на република Северна Македония до договарянията с Европейския съюз. Готово, свършено е. Влизане на България в антируска коалиция, само че не алегорично. [Почти е] направено.

В.Е.: Обаче третият пункт още не е сигурен – ликвидацията на българската нуклеарна енергетика, предоставена като задача на Политическа партия и Демократична България.

В.Б.: Имайки поради, че са съумели с първите две точки, нищо чудно да съумеят и с третата. Натам са се запътили. Приемането на еврото, с цел да ни пришият към този момент тотално към европейския цивилизован свят… За референдума - няма да го позволен.

В.Е.: И последна вест за желанията на Съединени американски щати за Украйна, идваща към този момент от Виктория Нюланд… образуване на лични сили за отбрана морските територии, евентуално Черно море. Какво значи това?

Д.Г.: Сили на НАТО, положителните сили – това е митологично говорене. Това е пожелателно говорене. Без Русия това не може да се случи, това се демонстрира на бойното поле. Така че, това желание на Виктория Нюланд е единствено потупване по рамото на Украйна, нищо повече… Бъдещето не е по силите на Виктория Нюланд, това са приказки не за съвремието и не за в този момент. А нещата се вземат решение сега…. Докато Турция е съдружник на Русия, това [за Черно море] не може да се случи. А [в ]Черно море скоро няма да има и украинско, [и британско] наличие.

В.Е.: А изпращането на пушечно месо? България, Румъния и Полша са преди всичко.

В.Б.: Да, да, това е огромната заплаха преди всичко за нашето общество. Очевидно натам биваме водени – към директно присъединяване в спора на украинска страна. Нашето общество се украинизира. освен огромните медии, украинизира се административно. Позволете да кажа нещо любопитно за вашите фенове, тъй като [те] устоят Българската академия на науките. Аз предходната седмица научих, че в нашия институт, в който работя, […] Института за исторически проучвания, шефът е парашутирал трима украинци. Историци, да. На половин щат, заобикаля се законът, с цел да се избегне състезанието. Но и да имаше конкурс, отново щяха да го създадат както трябва… Разбира се, страната няма да падне от три заплати на половин щат, само че това е наклонност. Тя се вижда на всички места.

В.Е.: То към този момент и в България не може да се приказва за шистов газ и фракинг, тъй като десните още веднъж приказват, че за фракинг би трябвало да се повдигне въпросът и в българския парламент. Ние в последните години под американски напън ликвидирахме Южен поток, на път сме да унищожаваме АЕЦ „ Белене “, не дай си Боже, а в този момент АЕЦ „ Козлодуй “ към този момент е под въпрос с тази аудиенция на О Брайън, която още продължава в България… Питам се – а България не е ли американски щат, когато приказваме за силата, когато приказваме за доставките от Русия? Руският газ е замърсен и безценен, а евтиният и доста природосъобразен е американският. Всичко е обърнато с главата надолу.

Д.Г.: Е, въпреки всичко има Турски поток и той върви. Не е чак толкоз песимистична обстановката. С оглед обстановката на фронта тя ще става много по-различна… само че аз желая да обърна внимание на нещо друго. Преди няколко дни президентът Зеленски назначи планинска бригада с името „ Еделвайс “ – точно на нацистката планинска дивизия, която има и жалък край. Германия публично поддържа неонацисти. И образецът с „ Еделвайс “ не е единственият. А какво вършим ние с страна като Украйна, която сега преследва украинската православна черква? Под егидата на Зеленски на Рождество христово по остарелия календар, когато честват украинци и руснаци, на 7 януари, бяха лишени от поданство 12 украински епископи. Това са архиереи. Незаконно, нарушавайки конституцията наУкрайна. Запорожкият митрополит Лука беше написал особено писмо и вик за помощ до нашия ловчански митрополит Гавраил, което изяснява обстановката в Украйна сега – за преследването и ликвидацията на украинската православна черква в името на някаква странна организация ПЦУ, подкрепяна от Фенера, от Вартоломей и от католическия Франциск. Ситуацията в Украйна е доста сериозна и ние като православна страна не може да се вършим, че това нещо не съществува. Избиват се свещеници, митрополит Лука беше споделил, че единствено за 22-ра година са срутени 250 православни храма!...Е,ние в България знаем към този момент какво се случва с украинската православна черква и какво – няма да гледаме в тази посока? Това е доста съществено. И това е въвличането ни с вероятно пушечно месо. Защото един българин да бъде пратен, това към този момент ще има голяма символика за връзките ни с Русия, които, наблягам, са специфични връзки. И те няма да бъдат други, даже и в този момент това да се неглижира от нашия политически хайлайф.

В.Е.: Вчера бе обявено, че 60 наши военнослужещи се изпращат в Полша и други европейски страни, не се оповестява кои, да образоват украински бойци. Това към този момент не е косвена интервенция. Не би трябвало ли президентът да изчака решението на Конституционния съд, който е сезиран по тези въпроси, и чак тогава да се изпращат даже инструктори всъщност на фронта?

В.Б.: Такива институционални разногласия не занимават хегемона. Той желае в този момент, през днешния ден, на следващия ден те да са там тези 60 индивида. Утре ще изискат 600, 6000…По мотив православието: като се изключи че в Украйна има боен конфликт, това е конфликт на цивилизации, на мирогледи. От една страна имаме Запада. какво ни предлага Западът -– бракове сред мъже? Скоро чух едно разбиране „ полова индиферентност “. Бях учуден. Какво е това нещо?... това е безсрамие, това е цялостно безумство. И от другата страна се вижда едно надалеч по-разумно решение: мъжът е мъж, дамата е жена. Нещата са пределно ясни, както постоянно е било. Такъв е Божият закон. А тези са тръгнали тъкмо против Бога, те маршируват против Бога.

В.Б.: Има политически сили в България, които могат да виреят единствено при опълчване в обществото. Вземете от жълтопаветните партии русофобията им и [пещерния им] антикомунизъм, насаждани от деца на някогашни партийни величия, употребили всички привилегии на онази власт, вземете им тези два аргумента, и те [ще] имат ли претекст за политическо битие? Нещо друго чули ли сте от тях? Само това се мели, артикулира: Русия, комунизмът, това е. 33 години към този момент.

В.Е.: Историята се обръща откъм хастара. Пак ще кажа: плюсът се показва за минус, минусът за плюс…

В.Б.: Има нещо по-опасно от цензурата, това е самоцензурата. Виждам сътрудници, които имат по-различно мнение, само че не смеят да го кажат, те са вцепенени от шефове, от научни препоръки, от издателски препоръки и не смеят да изкажат лично мнение. Веднага биват посочени с пръст и край, няма кариерно израстване, не се разгласяват книгите… не ти се дават пари за командировки. Машината си работи…

Д.Г.: Тази идеологическа шлака, която е сега, не е украинизация. „ Слава Украине “ е… издигане на нацизма в фетиш на нацията, това е расизъм по отношение на останалите. Това е краткотраен интервал и той отстъпва с настъпването на специфичната военна интервенция. Тук в един момент може да се трансформират всички тези трудове във вестници, в медии. И това ще го видите, както се случва и на 10 ноември …

В.Е.: Допускате ли да се случи това, което се случва на 9 септември, на 10 ноември, трети път? Разбрах ли ви вярно?

Д.Г.: Разбрали сте ме вярно.Защото няма безконечни режими, нито структури. Между другото, това важи и за Североатлантическия алианс… Ограничаване най-малкото.

БСТВ, Дискусионен клуб, 17.02.2023 година

* Черно на бяло


Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР