Иво Мирчев е основател на DSI и Pro Smart System,

...
Иво Мирчев е основател на DSI и Pro Smart System,
Коментари Харесай

Дигитализацията на държавата е неизбежна, но колкото по-бързо я направим, толкова по-добре |

Иво Мирчев е създател на DSI и Pro Smart System, само че тези дни повече хора го свързват с ролята му на народен представител от “Демократична България ” и визията му за софтуерно развиване и същинско цифрово ръководство у нас.

Г-н Мирчев през 2021 година, видяхме най-малко два по-смели опита за дигитализиране на обществени услуги: здравна платформа и опитът за  каква е вашата оценка за тях и това ли е пътят, по който да вървим?

В Комисията по цифровизация се опитахме да установим за какво не бяха подхванати превантивни ограничения за офанзивата против електронното броене.

Сега системата работи, само че огромният проблем е, че хората губят доверие, че страната може да опази данните им. Дотук се стигна поради тези 12 години безвремие в дигитализацията и електронното ръководство. Когато за киберсигурността на национално равнище дава отговор някой, който няма визия от тези процеси, това е резултатът. В момента няма цялостна тактика. Пари има, само че те се пръскат.

Моят извод е, че държавните институции са не запомнили за електронното ръководство и е налице действително закъснение на процесите и дейностите по неговото осъществяване. Нямаме добра подготовка на национално равнище. Има доста, което занапред би трябвало да се свърши.

“Демократична България ” като че ли е единствената политическа платформа тези дни, която от самото начало поддържа тематиката за цифрово ръководство, каква е експертизата ви в тази област?

В „ Демократична България “ има извънредно доста скъпи експерти в IT сферата. Всеки от тях работи от години за дигитализацията на България и те са почтено казано неуморни.

Аз съм икономист, само че от дете моя пристрастеност са технологиите. Създател съм на две български IT компании. Виждам в компютърните технологии и нововъведения основна опция за възстановяване на икономическата и обществена среда. С сътрудниците от „ Да, България! “ създадохме платформата за почтени избори “Ти броиш ”, с чиято помощ за трети път ще се реализира един по-честен и транспарантен избирателен развой.

Какви са вашите персонални цели за идващия парламент, в случай че се сформира или в случай че не се сформира постоянно държавно управление?

Личните ми цели остават непроменени, а точно преди всичко неизбежна цифровизация на страната и работещо електронно ръководство, което ще способства към изкореняването на корупцията. Само те могат да създадат допустима реализация на младежите в България.

Няма по какъв начин България да продължи напред без върховенството на закона за заслужен живот на всички генерации, изчистване на обществения и икономическия живот от несправедливости и непрестанна ежедневна битка против корупцията. Всичко това, аз, ще продължа да върша допустимо в Комисията по цифровизация, електронно ръководство и осведомителни технологии в идващото Народно заседание.

Кои са първите верни стъпки към цялостна цифровизация на страната?

За същинска смяна на обстановката са нужни с изключение на мощна политическа и социална воля, работеща институционална среда за управление и повишение на административния и професионален потенциал за придобиване на качества и ръководство на услуги. Необходимо е експертизата на бизнеса, външни специалисти от ИТ общността, университетския и неправителствения бранш да бъде употребена в оптималната степен. Целият развой би трябвало да бъде оптимално отворен и транспарантен. Интересът към електронните услуги е директно обвързван с промяна на образованието с фокус към цифрови умения. Едно работещо електронно ръководство доста ще усъвършенства изискванията за предприемачество и вложения в страната.

Крайната цел е: да се отстраняват разнообразните административни удостоверения на книжен притежател и да си сложим измерим резултат, който целим, като да вземем за пример над 70% от популацията да употребява е-услуги. Трябва да създадем системи за идентифициране на проблематични сфери, посредством разбор на цифровите регистри и работеща държавна облачна инфраструктура. Да създадем по този начин, че всички административни услуги да са налични по електронен път. От изключителна значимост е основаването на национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност.

Кога ще бъде явен претендентът за президент на Демократична България? Имате ли към този момент изясненост, в случай че не за името, то какъв профил би трябвало да има претендентът ви?

В сряда Демократична България се записва за президентските избори. В партиите от обединението диалозите не престават. Намираме се в невиждана обстановка на трети парламентарни и по едно и също време с това президентски избори – нещо, което не е случвало до момента в новата история на страната ни. Особеностите на този избор ни карат да сме доста деликатни в тактиката, която ще изберем и методът ни за тази акция.

Последните социологически изследвания демонстрират още една политическа мощ в Народното събрание. Конкурент или сътрудник е " Продължаваме промяната "   за вас?

Възприемаме " Продължаваме промяната " положително. Да, за вота на хората те са наш съперник, само че ги възприемаме като предстоящ сътрудник. Убедени сме, че опцията да се явим дружно с тях, с общи листи значи да сме първа политическа мощ. На тези избори Демократична България ще бъде още веднъж постоянният и предвидим сътрудник, отстояващ правилата си и обещанията към гласоподавателите до дъно.

Нашата цел не е да разпределяме между тях електорални позиции, а да търсим разширение на сумарната поддръжка на демократичните сили.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР