Иво ИнджевВече няколко пъти писах, че очаквам Украйна да получи

...
Иво ИнджевВече няколко пъти писах, че очаквам Украйна да получи
Коментари Харесай

Иво Инджев за украинския министър на отбраната и кърпичката му с изтребител

Иво Инджев
Вече няколко пъти писах, че чакам Украйна да получи попълнения за бойната си авиация от западните съдружници. Също по този начин не изключвам подготовката за това, най-много посредством образование на украински водачи да ръководят западната техника, да е почнала доста преди да бъде разгласен напредъкът във въоръжаването на страната със съответните бойни машини.

Тече следващата среща в Рамщайн на десетките страни, подкрепящи Украйна с всевъзможни средства. В отговор на упованията на формалните изказвания украинският министър на защитата Резников предприе необикновен ход в информирането на публицистите. Спря се на излизане от залата и се върна към тях. Извади с усмивка кърпичка от външното джобче на сакото си, разпростра я и се видя, че на нея е изобразен изтребител.
Импровизацията на Резников е следващото оптимистично мигане за идния процес в снабдяването на Украйна с благоприятни условия за защита по въздуха със западни самолети. Когато това се случи, ходът на войната необратимо ще наклони везните в интерес на Украйна.
Историята със салфетката та Чърчил получава продължение с кърпичката на Резников като илюстрация за огромната геополитическа смяна.
Превъзходството на западната авиация пред съветската е исторически потвърдено във всички досегашни директни военни конфликти. Особено видно беше това в Близкия изток, когато не един път израелски водачи унищожаваха стотици руски самолети в небето и на земята в Египет, Сирия, Ливан, Йордания и даже в по-отдалечения Ирак. В небето над Сърбия също потвърдиха надмощието си над съветската летателна техника и опровергаха мантрата, че никоя война не е била печелена от въздуха. Напротив, таман в тази интервенция на НАТО тя беше извоювана точно по въздуха, а по-късно триумфът беше още един против прехвалените пълчища на Саддам Хусейн в Ирак.
Всичко това е известно и в Москва, където се надяваха Западът да се огъне и даже да се разцепи пред бруталността на съветската инвазия в Украйна. Но очевидно уроците от пасивността на охолния Запад, който остави без значими последствия разправата на съветските варвари с чеченците през 90-те години на предишния век, с Грузия през 2008 година и с Украйна през 2014 година най-сетне са научени. Бавно, само че все по-сигурно.
Още по тематиката: Кой мислите е международен първенец по брой свалени противников самолети? Руснак? Германец? Британец?
Не познахте. Това е финландецът Ейно Илмари Ютилайнен, свалил 94 руски самолета във войната, в която съотношението на свалените самолети е повече от 12: 1 в интерес на дребната Финландия.

Коментарът на Иво Инджев е поместен във фейсбук. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!0ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 15.02.2023, 19:02
15.02.2023, 18:41
15.02.2023, 18:22
15.02.2023, 18:21
Последни публикации-15.02.2023, 19:18-15.02.2023, 19:02-15.02.2023, 18:41Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР