Иво Димов е кмет на община Димитровград от 2011 г.

...
Иво Димов е кмет на община Димитровград от 2011 г.
Коментари Харесай

Кметът на Димитровград: Ако продължим с консолидацията за ВиК, ще бъдем ощетени

Иво Димов е кмет на община Димитровград от 2011 година Бил е народен представител в 41-то Народно заседание, ръководител на Общински съвет – Димитровград. Към сегашния миг е зам.-председател на УС на НСОРБ. По обучение е магистър по „ Бизнес администрация “ и бакалавър по „ Маркетинг “ от Пловдивския университет.
Г-н Димов, лансирате пред Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците концепцията за слагане на кошове за боклук подземен. Как породи тази концепция?
Първо, всички общини ежемесечно превеждаме в Регионална инспекция за опазване на околната среда отчисления по член 60 и 64 от ЗУО задоволително съществени суми, а те могат да се употребяват единствено за избрани действия и цели. Една от тях е точно създаване на такива подземни контейнери за разделно събиране на боклуци, включително и за твърди битови боклуци. Такава процедура е наложена в много европейски градове, в последните години и в огромните центрове като София, Бургас, Пловдив. Нашата концепция е да използваме тези пари. Вместо да стоят по сметките на РИОСВ- Хасково, да създадем пробно на едно или две места, след което да възложим процедура и да определим няколко десетки точки за подземни контейнери. Практиката демонстрира, че е доста по-естетично, по-малко се разхвърлят боклуците от клошари и животни. Много по-рационално е да се употребяват подобен тип контейнери.
Правили ли сте калкулации за нужните средства?
Направили сме калкулации какъв брой ще коства една точка с 4 контейнера - някъде към 27-28 000 лв. с Данък добавена стойност. След оповестяване на процедурата цената може да падне. По-важно е да определим подобаващите места. Нужда ще има на всички места, само че не на всички места ще може да се построи, тъй като на много места има подземни връзки, които не разрешават там да се прави намеса. Въпрос на преценка е. Примерно в София, на пресечките на " Витошка ", където има доста придвижване, тези контейнери са доста красиви. Отгоре се вижда дребна част от тях. Има обозначения за разделно събиране и за Твърди битови отпадъци. Димитровград взе участие в сдружението за създаване на районно хранилище за Твърди битови отпадъци дружно с Хасково и Минерални бани, употребявайки за съфинансиране още веднъж от събраните средства към оня миг. На този стадий не виждам нещо по-полезно, в което да вложим тези пари.
Имате ли потребност от поддръжка на сътрудниците ви в сдружението?
Това е концепция, която всеки кмет може да осъществя, без да има утвърждение на който и да е. Единственото утвърждение минава през общото заседание на Регионалното съдружие и взимане на решение съответната община да употребява средствата, които е акумулирала.
Всяка община си взима събраните пари от нейните отчисления?
Да. Останалите общини може да употребяват събраните от тях средства по своя преценка.
От какъв брой време финансирате планове на сдруженията на етажните притежатели и по какъв начин се приема тази самодейност?
Мисля, че е 9-та или 10-та година. Тук задачата е да отделим едни средства, които да бъдат вложени от самите притежатели. Презумпцията е да създадат нещо сами през бюджета на общината. Нещо, за което след това да се грижат и да го имат като свое. И да Ви кажа, тези планове, въпреки и дребни - до 5000 лв., срещат сериозен интерес, тъй като хората облагородяват пространства към блоковете, беседки, на които се събират, детски уреди. И когато си го направил ти, вложил си труд, предпочитание и хъс в него, доста по-мило ти е след това. Много по-устойчиво е във времето. Хората го пазят от вандали. По-различно е мисленето и отношението.
Какви планове изпълнявате на този стадий?
Основно по Оперативна програма " Региони в напредък ". Приключи плана за градска среда, просветителната инфраструктура също. По трансгранично съдействие България - Гърция и България - Турция изпълняваме няколко плана. Съответно, и финансовата стратегия на общината, в която са заложени доста действия. Лятото е в разгара си, строителната стратегия също. Няма време за губене. На 2 септември Димитровград ще отпразнува 71-вата си годишнина. Основните действия би трябвало да приключат в края на август, с цел да посрещнем уместно празника на града.
На каква стойност е въпреки всичко строителната Ви стратегия?
Собствената ни финансова стратегия е на стойност 4 млн. лева Проектите, които изпълняваме сега, са за над 12 млн. лева по разнообразни стратегии. По Оперативна програма " Региони в напредък " завършва градската среда за към 5 млн. лева Проектите по просветителната инфраструктура обгръщат шест учебни заведения на стойност над 6 млн. лева За страдание ние не попадаме за финансиране по Програмата за развиване на селските региони.
Защо?
Защото Хасково и Димитровград са във второ и трето равнище на Оперативна програма " Региони в напредък ". Ние сме втората по величина община в област Хасково. И по Оперативна програма “Регионално развитие” имаме 18 млн. лева, които би трябвало да осъществяваме като вложения до края на програмния интервал 2020 година
Получихте премията " Бизнес град " на " Дарик " и премия за принос в общественото развиване на страната от Националния алианс за обществена отговорност. С какво ги заслужихте?
" Бизнес град " е една доста влиятелна премия вследствие на напъните ни през последните няколко години. Аз постоянно съм казвал, че каквото и да се опитваш да правиш и в просветителната, и в пътната инфраструктура, най-важно е да има хора, които да употребяват това,което си направил. А хора ще има, в случай че има сигурност, работа. Ако има причина младежите да остават в града ни. Към това се стремим през последните години дружно с моя екип. В момента се осъществят капиталови планове, които откриват близо 4000 нови работни места. Един неоспорим триумф освен за Димитровград, а за целия район. Така че с доста непримиримост, с готовност, в директна връзка със съответните вложители успяхме да създадем по този начин, че в действителност да спечелим тази премия. Що се отнася до другата премия - Димитровград постоянно е бил даван за образец, когато става въпрос за обществени действия. И тя ни задължава да продължим по пътя, който сме поели.
Малко повече информация за бизнес начинанията?
Водим разнообразни съответни диалози, в това число с разнообразни икономисти. Идеята е да развием тази зона сред Хасково и Димитровград. Тя е по-скоро на територията на нашата община. Идеята е да бъдат привлечени колкото се може повече вложители, които да откриват нови производства, нови мощности. По този метод да осигуряваме избор на младежите и те да вземат решение дали желаят да живеят и работят в по-големи градове, или да употребяват уникалността на това, което им се предлага в Димитровград. Следващата седмица имам среща с индивида, който съумя да осъществя концепцията за " Тракия - индустриална зона " край Пловдив, господин Пламен Пенчев, който също прояви интерес. Може би в диалози с него ще излязат още хрумвания. Рано е да се каже, само че считам да надграждаме това, което сме постигнали досега.
Кой фактор е по-силен при вас - положителното географско състояние, положителното ръководство или цялост от двата?
Комплексни са нещата. Географското състояние - това, че Димитровград е пресечна точка на няколко инфраструктурни коридора Русе-Маказа, ЖП-линията, която беше реновирана по Оперативна програма " Транспорт " преди няколко години. Пускането в употреба на Автомагистрала " Марица " сподели доста съществено влияние, тъй като това катализира ползите на съответните вложители към района. Не на последно място е и директният контакт, и бързата административна работа, което е нормално спънка за вложителите, също дава отражение.
Тоест, в тази ситуация администрацията не е спънка, а в помощ на бизнеса?
Много постоянно бавните преписки са причина за отвод от съответни хрумвания. Мога да Ви дам един съответен образец. Когато една от фирмите потегли да строи, строителното позволение, което нормално се издава за 20-30 дни, беше издадено тъкмо за един ден. В този ден беше образуван експертен съвет, бяха утвърдени плановете и беше издадено строително позволение. Това е индикатор за положителната административна работа, която съпътства всяко бизнес начинание.
При вас е доста чудноват казусът с ВиК-асоциацията в Хасково. Димитровград има локално сдружение, в което общината е съучастник. В същото време има регионална ВиК-асоциация, в която членувате. Консолидирана ли е тя и какви са тези взаимоотношения?
Това е един доста болен въпрос, тъй като е цялостен с доста незнайни. Община Димитровград е съсобственик във ВиК-дружеството. Ние имаме 49% дял. Мажоритарният дял от 51% е на страната. Ние създадохме лична ВиК-асоциация, която с решение на Общински съвет се вля в тази, която беше основана в Хасково. Тук обаче стартират многото незнайни, тъй като цената на водата в Димитровград е 1,90 лева./куб. м, до момента в който в Хасково е 3 лв.. Това значи, че в случай че ние предприемем идващите стъпки по консолидация, би трябвало водата в Димитровград да бъде нараснала, до момента в който в Хасково да бъде понижена, защото ще се вземе междинна базисна цена. Консолидацията е нещо, което дава опция да се употребява европейският запас по Оперативна програма " Околна среда ", който по никакъв начин не е малко. Ние обаче бяхме задоволително бързи и задоволително съответни и изпълнихме нашия воден цикъл на 100% - за съвсем 13 млн. лева още в 2013-2014 година Така, че тази тематика е малко объркана. Но се надявам страната в лицето на районното министерство и на околната среда да изчистят всички въпросителни и да изясним обстановката.
Нали цената за една обособена територия на ВиК би трябвало да бъде единна и дори идентична за гравитачна и помпажна вода? Как вие сте с една цена, а в Хасково и останалите общини - с друга?
Точно по този начин е. Но ние поставяме задоволително старания и грижи, включително преди реновиране на улици и булеварди всяка година подменяме ВиК-инфраструктура. Това дава отражение. Ние нямаме загубите като в прилежащи общини. Примерно в Хасково има над 60-65% загуби, поради амортизираната водопреносна мрежа. Докато при нас са към 25-30%. Тоест, ние влагаме лични средства в тази мрежа и ще бъдем ощетени, тъй като през годините сме си свършили работата, за сметка на някой различен, който в този момент би трябвало да употребява европейски запас за воден цикъл, какъвто в Хасково няма.
При това състояние Вие ще желаете ли да се възползвате въобще от Оперативна програма " Околна среда "?
Нямаме какво да вършим в града. Програмата не финансира обекти от селата. По-скоро по „ Околна среда “ има една опция за възстановяване на непорочност на въздуха. Доста сериозен запас ще бъде разпределен и се надявам към края на годината да има изясненост. Отварям скоба, това няма нищо общо с ВиК-асоциациите. Това ще даде опция да подменим отоплението на близо 3000 семейства от твърдо гориво с газ или електричество.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР