Ивицата Газа изглежда ще се превърне в сцена за смъртоносна,

...
Ивицата Газа изглежда ще се превърне в сцена за смъртоносна,
Коментари Харесай

Какво очаква армията на Израел в Газа

Ивицата Газа наподобява ще се трансформира в сцена за смъртоносна, изтощителна и дълга военна интервенция.

Днес Израел прикани цивилните да се изтеглят от град Газа, в това число личния състав на Организация на обединените нации, в границите на 24 часа, предава БГНЕС.

След кървавата терористична офанзива на „ Хамас ” в събота, Израел стартира въздушни удари против палестинците, само че в това време активизира 300 000 души, което ясно демонстрира, че следва огромна сухоземна интервенция.



Ударите бяха предопределени „ да отстраняват командването и контрола на Хамас, основни водачи, тунели, хранилища за оръжия и ракетни установки, с цел да се понижи рискът от ракетни удари против израелски цивилни и рисковете за военните по време на наземната интервенция ”, разяснява специалистът по защитата Алекс Плицас от Атлантическия съвет.

„ Израелците ще изпратят всички свои елитни елементи, бронирани транспортни средства, механизирана пехота, сапьори, командоси и специфични подразделения ”, счита Пиер Разу от Средиземноморската фондация за стратегически проучвания.



Те ще имат поддръжка от артилерия, дронове, бойни самолети и хеликоптери.

Първоначалната цел може да бъде разделянето на линията на две, по линията сред градовете Рафах на юг и Газа на север.

Разу чака „ механизирани и бронирани интервенции за завладяване на основните пътища, както в Бейрут през 1982 година, преди координирано нахлуване във всички направления по суша, море и въздух ”.

Операцията евентуално ще стартира през нощта, прибавя Разу, защото „ Хамас ” е лишен от електричество, до момента в който израелските бойци са оборудвани с най-новите устройства за нощно виждане.

Технологичното предимство обаче не предлага лесни решения.

Градската война постоянно е представлявала „ една от най-сложните тактически и логистични среди ” за всяка войска, показва Андрю Галер от английската разследваща компания „ Джейнс ”.



Бойците на „ Хамас ” ще работят в лабиринт от тесни улички, свързани с мрежа от тунели, която израелските разследващи служби познават единствено отчасти.

„ В историята на градската война за една единствена постройка като опорна точка може да отнеме дни, седмици или месеци, с цел да се разчисти ”, акцентира Спенсър.

При това „ Хамас ” също е тежко въоръжена. Още през 2014 година терористичната организация разположи 2500-3500 бойци, оборудвани с ракети, минохвъргачки, противотанкови управляеми ракети, гранатомети и автомати. Сега терористичната формация има 10 пъти повече хора.

А арсеналът ѝ също се е нараснал, прибавя Спенсър, наблягайки, че в този момент терористите имат и „ цялостния набор от дронове ”.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху, знаейки, че цялото му политическо завещание е заложено на карта, си сложи максималистична цел.

„ Точно както „ Ислямска страна ” беше смазана, Хамас ще бъде смачкан ”, сподели Нетаняху.

Това изречение приготвя израелската войска за дълга борба.

„ Единственият метод Израел да реализира задачата си за елиминиране на военния потенциал на „ Хамас ” е градската война къща по къща, блок по блок ”, показва Плицас: „ Това може да отнеме няколко месеца, като се има поради размерът на Газа, броят на терористите, искащи да се бият, броя на скривалищата и размерът на цивилното население. ”

Цивилните в Газа са изправени пред ужасяващо тестване. Терористите от „ Хамас ” ще се опитат да ги употребяват като жив щит.

Повече от 423 000 към този момент са напуснали домовете си, само че са изправени пред малко благоприятни условия за бягство, защото границите на Газа са затворени от всички страни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР