Ивицата Газа е изправена пред повишен риск от разпространение на

...
Ивицата Газа е изправена пред повишен риск от разпространение на
Коментари Харесай

СЗО: Газа е заплашена от болести заради сраженията

Ивицата Газа е изправена пред нараснал риск от разпространяване на заболявания поради сраженията сред " Хамас " и Израел, които нарушиха здравната система, достъпа до чиста вода и накараха хората да се тълпят в приюти. За това предизвести в сряда Световната здравна организация (СЗО), оповестява CNN, представена от.

" Тъй като броят смъртните случаи и ранените в Газа продължава да нараства заради засилените военни дейности, интензивното претъпканост и нарушените здравни, водоснабдителни и канализационни системи съставляват спомагателна заплаха: бързото разпространяване на инфекциозни заболявания, обявиха от СЗО. Вече се обрисуват някои тревожни трендове. "

Липсата на гориво в гъсто популации анклав е предизвикала прекъсването на инсталациите за обезсоляване, което е нараснало риска от разпространяване на бактериални инфекции като диария.

Въпреки че имаше извънредно лимитирани доставки на храна, вода и медикаменти за Газа, Израел отхвърли да пусне гориво заради опасения за вероятното му отклонение от " Хамас " макар апелите на Организация на обединените нации и групите за филантропична помощ.

СЗО сподели, че повече от 33 551 случая на диария са докладвани от средата на октомври, по-голямата част от които измежду деца под пет години.

В него се споделя, че броят на засегнатите деца бележи доста нарастване в съпоставяне със приблизително 2000 случая месечно в тази възрастова група през 2021 година и 2022 година

Липсата на гориво е нарушила и събирането на твърди боклуци, което съгласно СЗО основава " среда, удобна за бързото разпространяване на инсекти, гризачи, които придвижват заболявания ".

В него се споделя, че е " съвсем невероятно " за здравните заведения да поддържат съществени ограничения за предварителна защита на инфекции, увеличавайки риска от зараза, породена от контузия, интервенция и раждане.

" Нарушените действия по рутинна имунизация, както и неналичието на медикаменти за лекуване на заразни заболявания, в допълнение усилват риска от ускорено разпространяване на заболяването ", предизвестява той.

Жертвите към този момент са над 10 000 души. Обсъжда се освобождението на заложници.

Израел разгласи четиричасова химанитарна пауза в част от Газа - първата по рода си, откакто Съединени американски щати, Европейски Съюз и доста други страни упорстваха за къси паузи в боевете, с цел да бъде доставена филантропична помощ до страдащото цивилно население.

Организация на обединените нации и доста страни, към този момент и такива, считани за " твърди " съдружници на Израел, упорстват за по-продължително прекъсване на боевете, с цел да бъде облекчена " ужасяващата ", съгласно тях, обстановка на цивилните в палестинския анклав. За забележителна филантропична пауза прикани канадският министър председател Джъстин Трюдо.

Позицията на Израел очевидно бележи леко намаляване, откакто преди дни министър председателят Бенямин Нетаняху съобщи, че изключва всякакво прекъсване на боевете, до момента в който не бъдат освободени всички над 240 заложници, държани от " Хамас ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР