Ивет Горанова продължи да пише история в българското олимпийско карате,

...
Ивет Горанова продължи да пише история в българското олимпийско карате,
Коментари Харесай

Олимпийски финал за Ивет Горанова!

Ивет Горанова продължи да написа история в българското олимпийско карате, като се класира на финала в категория до 55 кг в Токио 2020. Тя победи с 4:3 австрийката Бетина Планк и ще донесе на България най-малко сребърен орден.

Както протичаха и предходните борби с българско присъединяване, в първата минута състезателките бяха по-предпазливи и не записваха оценки, въпреки по-активната от двете да беше точно Ивет. Хубавото бе, че тази експанзия и донесе 1 точка посредством “юко”, а единствено десетина секунди по-късно беше регистриран още един прецизен удар с ръка в интерес на Горанова.

В идната минута Ивет можеше да показва и превъзходната си отбрана, която сподели още в квалификациите. Тя не допускаше сполучливи офанзиви на съперничката ѝ, само че 58 секунди преди края падна по тил. За благополучие, на Планк не беше присъден “ипон”, а 33 секунди преди края пристигна ред за третото “юко” - 3:0.

При оставащи 17 секунди от екипа на австрийката желаеха видео ревизиране и Планк получи 3 точки за “ипон”, с което изравни резултата, само че преимуществото към момента беше за Ивет. Горанова даже не се задоволи с това цифрово съответствие и вкара още един удар с ръка за 4:3. Така при приключване на времето тя победи и стартира да чества класирането си на финала.

Австрийката е двукратна бронзова медалистка от международните шампионати в Мадрид 2018 и Линц 2016, както и европейска шампионка от 2019-а, а има още два сребърни и един бронзов орден от континентални шампионати.

За класиране на Олимпийските игри Ивет Горанова направи истински героизъм, печелейки цели 7 от 9 мача, разиграни в рамките единствено на един ден, което е неповторимо по рода си предизвикателство - физически и психичекси. В Токио 2020 тя записа три блестящи победи и влезе в историята с достигането до зоната на медалите при първото осъществяване на карате шампионат под петте преплетени кръга.

Правила

За удар с ръка, което се назовава "юко ", се присъжда 1 точка.

За удар с крайник в тялото, което се назовава "вадзари ", се присъждат 2 точки.

За удар с крайник в главата или подсечка със завършваща техника, което се назовава "ипон ", се присъждат 3 точки.

Всяка приложена техника от изброените би трябвало да бъде "завършена " с военен зов.

При 8 точки разлика срещата завършва автоматизирано с победа на водещия в резултата.

Всяка среща продължава 3 минути.

При тъждество 0:0 се присъжда реми и двамата състезатели получават по 1 точка.

При тъждество 1:1, 2:2 и тн печели този, който първи е записал точка в актива си в мача.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР