Ивет Анави ( по баща Калев) е родена на 26

...
Ивет Анави ( по баща Калев) е родена на 26
Коментари Харесай

Историята на тази 100-годишна пловдивчанка е покъртителна

Ивет Анави ( по татко Калев) е родена на 26 декември 1919 година в Пловдив. Потомка е на остаряла еврейска фамилия. Учи в Еврейското учебно заведение с преподаване на иврит, в Образцовата прогимназия и в полукласическия клас на Девическата гимназия, оповестява "Трафик ".

Заминава за Страсбург, Франция, където следва френска литература. Тук живее в пансиона за еврейски девици Home Israelite de Jeunes Filles, където получава първата си религиозна еврейска подготовка.

По време на Втората международна война при тежки условия следва романска лингвистика в Софийския университет. Дипломира се през 1943 година Работила е в Народна библиотека „ Иван Вазов “ - Пловдив и НИИ „ Марица “ - Пловдив.

През 1960 година приключва задочно висше библиотечно обучение. Владее няколко непознати езика. Има двама синове - научни служащи и четирима внуци. Тя продължава да твори и през днешния ден.

Автор е на книгите: „ Типични еврейско-испански ястия “ (1994, 2001), преведена на британски под заглавието Sephardic Cuisine (Калифорния, Съединени американски щати, 2000);

„ Ръководство по еврейско-испански “ (2007); „ Извадени от забравата. Пловдивски медици евреи 1876 - 1941 “ (2009); „ Съмна се. Сефарадската жива памет.

Из еврейско-испанския фолклор “ (2010); „ Озарени еврейски жени” (2013).През 2011 година Ивет Анави е удостоена с премията „ Шофар “ за одобряване на еврейската просвета и полезности.

100 - годишната Ивет Анави продължава да написа книги и да удивлява с бистрия си разум и невероятна памет. По мотив своята 90-годишнина, тя получи като подарък от свои родственици преносим компютър, на който написа интензивно и сега.

"Г-жа Анави изрази предпочитание да подари на Музея на медицината скъпи фамилни документи, за което й благодарим от сърце.

Екипът на Музея на медицината желае на госпожа Ивет Анави здраво здраве, ентусиазъм и сили, с цел да продължава да твори и да ни радва с ерудицията и необятната си просвета и все по този начин да бъде образец за всички нас! ", оповестиха от Медицински университет-Пловдив.

На 26 декември от 17:00 ч. Организацията на евреите в Пловдив „ Шалом “ провежда честване на 100-годишнината от рождението на Ивет Анави в постройката на „ Шалом “ на ул. „ Хр. Г. Данов “ 20. Входът е свободен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР