Ивелина Солакова от Окръжния съд в старата столица изнесе доклад

...
Ивелина Солакова от Окръжния съд в старата столица изнесе доклад
Коментари Харесай

Съдия от Търново говори за приложението на инструментите на европейското право в България

Ивелина Солакова от Окръжния съд в остарялата столица изнесе отчет пред десетки съдии от Европа

Доклад-презентация за събирането на данни по приложението на инструментите на европейското право на национално равнище в България показа зам.-председателят на Окръжен съд – Велико Търново и началник на гражданското поделение Ивелина Солакова на 70-тата среща на контактните точки от Европейската правосъдна мрежа по цивилен и търговски каузи. Форумът бе в София.

 sadii_640x426

Докладът на арбитър Солакова, взаимно квалифициран и показан със арбитър Наталия Неделчева от Окръжен съд – Варна бе от основните събития в програмата на срещата, като срещна задграничните съдии, явяващи се контактни точки в границите на ЕСМ с опциите и проблемите пред събирането на статистически данни по отношение на използването на правосъдни процедури.

Като контактна точка за целия апелативен регион Велико Търново и един от деветимата съдии с такава роля в България, на 28 юни ръководителят на Окръжен съд – Велико Търново, арбитър Теодорина Димитрова взе присъединяване в 50-тата юбилейна среща на Европейската правосъдна мрежа по наказателни каузи, провела се ден след тази на сходната мрежа по цивилен и търговски каузи. В нея взеха присъединяване общо 128 магистрати от страните-членки на Европейски Съюз, от асоциирани към съюза страни и от външни такива. Сред почетните посетители на срещата бяха ръководителите на петте апелативни съдилища в България, измежду които и ръководителят на Апелативен съд – Велико Търново, арбитър Янко Янев. Ключово за срещата бе разискването по отношение на идното използване на Европейската заповед за следствие в страните-членки на Европейски Съюз.

Европейските правосъдни мрежи по наказателни каузи и по цивилен и търговски каузи имат друга история и структурни особености, само че имат сходни цели и способи. В основата им стои правилото да се дефинират във всяка държава-членка съответните лица, които извършват основополагаща роля в региона на правосъдното съдействие за основаване на мрежа от специалисти, която да подсигурява вярното осъществяване на молби за правна взаимопомощ. Окръжен и Апелативен съд – Велико Търново имат дейна роля в това отношение от години като три от контактните точки в тези мрежи са точно в тези две съдилища.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР