Ивайло Московски за втори път е министър на транспорта в

...
Ивайло Московски за втори път е министър на транспорта в
Коментари Харесай

Министър Московски в ексклузивно интервю пред БЛИЦ ТV за падането на роуминга, БДЖ и новите влакове! Вижте кога ще са готови "Хемус" и "Струма"!

Ивайло Московски за повторно е министър на превоза в държавните управления на Бойко Борисов. Политикът от ГЕРБ дава отговор за един от най-ключовите ресори в страната. Потърсихме мнението му по най-актуалните въпроси за превоза - БДЖ, автомагистралите и новите влакове. Ето по какъв начин министър Московски отговори на въпросите на Ивайло Крачунов. - Г-н Московски, участвахте в заключителната сесия на Дигиталната асамблея в Малта. Какви са новостите за БДЖ?
- На форума в Ла Валета се случиха доста значими неща за жителите на цяла Европа и в частност за България. Официално падна роумингът, което значи, че жителите на Европейския съюз ще беседват съгласно мобилните си проекти, без значение дали употребяват гласови или текстови известия, както и интернет.

Първоначално имаше опасения, че могат да се употребяват признатите по правилник цени, след привършване на услугите от абонаментните проекти, само че към този момент мина месец, а аз отникъде не съм чул недоволства.

Единствените терзания бяха свързани с това, че нямаше да може да бъде поддържана бързината на интернета, която е заложена в абонаментните проекти, само че и те са преодоляни.

Факт е, че системата без роуминг работи към този момент 30 дни, а това е извънредно потребно.

По време на форума в Малта пристигна известието за разрешаване на държавна помощ към БДЖ. Това ни отвори вратата за диалози с кредиторите и да продължим със тактиката за излекуване на държавните железници.



- Какво планува тактиката Ви за излекуване на БДЖ?
- Стратегията включва няколко стъпки.
През предходната седмица приключихме с един от тежките заеми, които бяха взели железниците. Дългът на процедура беше занулен.

Към момента успяхме да свалим отговорностите на БДЖ до 400 млн. лв.. Припомням, че при започване на мандата на държавното управление ни, задълженията на БДЖ бяха над 850 млн. лв..

- Означава ли това, че БДЖ ще излезе от комата?
- Да. Убедени сме, че тактиката, която прилагаме е вярна. Намаляването на отговорностите ни разрешава до водим положителни договаряния от позицията на преднина от наша страна с останалите кредитори на държавните железници.

В края на месеца при нас ще дойдат така наречен облигационери. Това са петте банки, които са отпуснали най-големите заеми с най-високите наказателни лихви на БДЖ. Там задачата ни е да реализираме разсрочване на заплащанията до идната година.


- Кога ще стартира процедурата по закупуване на нови влагове?
- Очакваме това да се случи през есента, с цел да могат жителите на България да употребяват на европейско равнище услугите на железницата.

- Колко нови влака ще бъдат купени за потребностите на БДЖ?
- В момента по този въпрос работят взаимно екип на БДЖ, експерти от Техническия университет и специалисти от Транспортното висше учебно заведение. Те ще дефинират какъв брой на брой районни влакове и машинобусове ще са нужни, с цел да може да се окомплектова един пакет, който да бъде пуснат на процедура.

Освен нови влакове, доставчикът ще има обвързване да построи на територията на България и индустриална база за направа на избрани сегменти и елементи, които са нужни за поддръжката на тези влакове. Това значи, че ще бъдат обезпечени и нови работни места.

Длъжни сме до го създадем, тъй като през предходната седмица успяхме, въпреки и с известно забавяне да стартираме участниците в южния кулоар на България, който касае трасето от София до Септември. Оттам нататък към този момент всичко е построено.

До 2022 година ние сме длъжни да покрием цялото трасе от сръбската граница през София до турската и гръцката граници на Свиленград и до под Бургас.

Успеем ли да създадем това няма да има никаква логичност тези нови трасета да стоят без нови влакове.

Затова ще създадем всичко допустимо процедурата за покупка на нови влакове да стартира през есента на тази година.


Разбира се, НКЖ има капиталова стратегия, която включва и северните елементи на страната. Има план за железопътно трасе сред Мездра и Горна Оряговица. Изготвен е и механически план по направлението Видин към София в сектора до Медковец.

Жп линията Варна - Русе също е подготвена на механически план. Тук е моментът да кажа, че в случай че през днешния ден успеем да подпишем меморандума, който бе признат на съвещанието на Министерския съвет ще можем целево да търсим финансиране и за създаване на един общ мултимодален кулоар сред България и Гърция, който включва железопътна и пристанищна инфраструктура.

Милтимодалният кулоар от гръцка страна включва пристанищата Солун, Кавала и Александрополис, съединени с осъвременена жп линия, от там през Свиленград включва надлежно и нашите пристанища Бургас, Варна и Русе.

По този въпрос имаме съдействието и на Европейската комисия в лицето на еврокомисаря Виолета Булц. За този кулоар ще бъде търсено целево финансиране.

Освен, че тези планове са значими за подобряването на инфраструктурата, те носят и сигурност!

Ползите ще са големи, защото на симетричен принцип ще има опция български оператори или оператор да има достъп до пристанищните терминали в Гърция, както и съразмерно гърците ще имат достъп до българските пристанища. Това е една остаряла фантазия - българите да оперираме на гръцките пристанища.

- Мечта на българите е да имат три автомагистрали. Кога дефинитивно ще бъдат приключени " Хемус " и " Струма "?
- Магистрала " Струма " е част от стратегия Транспорт и транспортна инфраструктура. Действително има закъснение в построяването на тази автомагистрала в сектора по Кресненското дефиле. Там към момента върви процедурата по установяване на вид, който да получи оценка за оказване на влияние на околната среда (ОВОС) от Брюксел.

За " Струма " имаме няколко разновидността.

Есента е крайният период, в който в случай че ние нямаме утвърдено трасе с позитивна оценка за оказване на влияние на околната среда ще има риск за асимилиране на средствата по оперативна стратегия Транспорт и транспортна инфраструктура в този програмен интервал. По тази причина приготвяме опция. Ако сътрудниците от АПИ се оправят до есента и съумеят да приготвят плана ида го придвижат напред, то ще постъпят средствата по стратегия Транспорт и транспортна инфраструктура. Ако не се оправят, то ние имаме право да финансираме сектори или даже цялата автомагистрала " Хемус " до Велико Търново със средства от оперативната стратегия.

При такава обстановка ще желаяме пренасяне на средствата към автомагистрала " Хемус ", с цел да може парите, който са заложени в оперативната стратегия непременно да бъдат употребявани.

Строежът на автомагистрала " Струма " е необратим развой. Ние нямаме право като страна да не я довършим. Ако това не може да се случи по оперативна стратегия Транспорт, ще се търсят други разновидности - или със заеми или със средства от бюджета.

Българските жители би трябвало да са спокойни, че ще приключим автомагистралите " Струма " и " Хемус ".

- Какъв е крайният период за завършването на двете автомагистрали?
- Прогнозният период, който сме си заложили е 2022 - 2023 година. Тогава " Струма " и " Хемус " би трябвало да бъдат приключени.

Тогава би трябвало да приключат и всички железопътни планове по трансевропейските коридори.

- Продължава полемиката по въпроса дали е вярно предупредителните табели пред камерите, които наблюдават за рестриктивните мерки на скоростта да бъдат отстранени. Каква е Вашата позиция?
- Никъде в Европа не съм виждал табели, които предизвестяват за такива камери. Ако черпим опит от европейската процедура, бихме създали същото и в България.

Според мен е вярно решението за премахването на предупредителните табели, защото те слагат водачите в обстановка да понижават скоростта, когато ги видят, само че по-късно практиката демонстрира, че разпоредбите се нарушават от недисциплинираните водачи.

От тази позиция съгласно мен предупредителните табели не са нужни. Въпреки това моля към всички водачи да се преценяват с разпоредбите за придвижване по пътищата.

В Гърция рестриктивните мерки на скоростта са надалеч по-рестриктивни. Там оптимално позволената скорост по четири лентов път е 110 км/ч и никой не си разрешава да я надвишава.

Не знам за какво в България не престават да нарушават рестриктивните мерки на скоростта. Това е извънредно значима тематика, защото всяка седмица младежи умират по пътищата, а те са цвета на нацията.

Всеки би трябвало да се качва в колата с мисълта, че с изключение на за себе си, носи отговорност и за останалите участници в придвижването.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ


Министър Московски отговори на всички въпроси на БЛИЦ


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР