Ивайло Калфин е провел разговор с премиера Бойко Борисов, като

...
Ивайло Калфин е провел разговор с премиера Бойко Борисов, като
Коментари Харесай

Калфин очаква подкрепа от Борисов за поста шеф на ОЛАФ

Ивайло Калфин е провел диалог с премиера Бойко Борисов, като е търсил поддръжка за позицията общоприет шеф на ОЛАФ.

Както към този момент стана ясно, българинът е измежду двамата претенденти, подбрани след конфиденциална процедура, извършена от Комисията по бюджетен надзор към Европейския парламент.

Калфин посочи пред News.bg, че има надалеч по-добра експертиза от своя съперник - финландецът Виле Итала, поради по-големия си опит при работата с бюджет и финансов надзор. Българският политик сега заема позицията специфичен консултант на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер.
Освен това бе и зам.-председател на Комисията по бюджети в Екологичен потенциал по време на мандата си като евродепутат, както и член на Специална комисия по финансовата, икономическа и обществена рецесия. Калфин бе и единственият български представител в " Монти " - Групата на високо ниво по личните запаси в европейския бюджет.

Личната му биография е на човек, който от години е обвързван с тематиките за финансовата бистрота и бюджетния надзор в границите на Европейски Съюз, което се счита за основно в работата за бъдещия началник на институцията. " Заради основаването на европейска прокуратура, ОЛАФ ще би трябвало да се преформатира и да се насочи повече към финансовия надзор на Европейски Съюз ", изясни Ивайло Калфин.

По време на диалога сред него и Борисов, българският министър председател е откликнал положително, уточни още Калфин. По думите му поддръжка от министър-председателя би " помогнала доста ", само че не е ясно до каква степен министър председателят ще се ангажира с това поради участието на партията му ГЕРБ в ЕНП. Според него, Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), който е член на комисията, е подкрепил финландеца най-вероятно поради партийно решение.

Ивайло Калфин добави още, че избирането му за общоприет шеф на ОЛАФ би било неповторим късмет за България да поеме един от значимите постове в общността. Той напомни, че страната ни загуби вицепредседателското си място в Европейската комисия и получи " периферна позиция " в подмяна.

Това би било и огромен късмет България да потвърди, че може да прави работа в област, в която страната ни има неприятен имидж.

Окончателно решение се чака до месец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР